NOS Nieuws

Lavrov: escalatie is schuld van VS en EU

Lavrov haalt fel uit

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft de Verenigde Staten en de Europese Unie de schuld gegeven van de crisis in de relatie met Rusland. Op de internationale veiligheidsconferentie in München zei Lavrov dat vooral de VS de afgelopen 25 jaar consequent heeft aangestuurd op een confrontatie met Rusland.

De escalatie van het geweld in Oost-Oekraïne is het resultaat van die confrontatiepolitiek, aldus Lavrov. Hij verweet de VS "geobsedeerd" te zijn door het idee om in Europa afweerraketten te plaatsen.

Washington gedraagt zich al 25 jaar als arrogante overwinnaar van de Koude Oorlog en streeft naar "wereldwijde dominantie", hield Lavrov zijn publiek voor.

'Lavrov was buitengewoon fel'

De Russische bewindsman haalde ook hard uit naar de EU. Brussel dringt in alle landen met interne problemen aan op overleg, maar steunde de regering in Kiev toen die de oorlog verklaarde aan de separatisten, aldus Lavrov.

De Amerikaanse overweging om Kiev "vol te pompen met dodelijke wapens" leidt volgens de Rus regelrecht tot een escalatie van de strijd. De Rus doelde op recente discussies in de VS over het leveren van 'defensieve wapens' aan het Oekraïense leger.

'Rede tot optimisme'

Na al die harde woorden ging Lavrov kortstondig in op het crisisoverleg van gisteren in het Kremlin. Daar spraken bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande en de Russische president Poetin over een strategie om het bestand in Oost-Oekraïne nieuw leven in te blazen.

Volgens Lavrov zijn er "redenen tot optimisme" dat het overleg kan resulteren in "aanbevelingen" die kunnen leiden tot ontspanning in het oorlogsgebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl