NOS Nieuws

Merkel: succes Oekraïne-overleg is onzeker

Bondskanselier Merkel over de noodzaak van vrede in Oekraïne

Bondskanselier Angela Merkel heeft op de internationale veiligheidsconferentie in München gezegd dat het nog onzeker is of het overleg, dat zij gisteren samen met de Franse president Hollande voerde in het Kremlin, succes zal hebben.

Merkel haalde in haar toespraak fel uit naar de Russische bemoeienis met Oost-Oekraïne. Ze noemde het onacceptabel dat het Kremlin met geweld aanstuurt op grenswijzigingen.

De crisis in Oost-Oekraïne is niet met militaire middelen op te lossen, benadrukte de bondskanselier.

De moeite waard

Maar pogingen zoals het crisisberaad in Moskou om stappen in de richting van vrede te zetten zijn altijd de moeite waard, zei Merkel. "We zijn het alleen al verschuldigd aan de slachtoffers van het geweld tussen de pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger."

Merkels toespraak werd enkele keren door applaus onderbroken.

De Oekraïense president Porosjenko, bondskanselier Angela Merkel en Amerikaance vicepresident Joe Biden tijdens de conferentie in München
'De druk neemt toe'

Lavrov

Ook de Oekraïense president Porosjenko is aanwezig bij de conferentie in München, evenals de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov.

Morgen overleggen Merkel en Hollande verder met Poetin over "substantiële stappen" om het opgelaaide geweld in Oekraïne te beëindigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl