Staatssecretaris Mansveld met directeur Huges van NS in de trein
NOS Nieuws

Mansveld: problemen op spoor structureel oplossen

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur wil dat NS en ProRail alles uit de kast halen om de problemen op het spoor structureel op te lossen. Dat zegt ze in een reactie naar aanleiding van de grote problemen op Utrecht Centraal vanochtend. Urenlang reden er geen treinen van en naar het station.

"Ik heb de directeuren van ProRail en NS laten weten dat zij alles op alles moeten zetten om de oorzaken hiervan boven tafel te krijgen en structureel te verhelpen. Hier wil ik zo snel mogelijk door beide organisaties over worden geïnformeerd", zegt Mansveld.

Reizigers moeten kunnen rekenen op een betrouwbare en voorspelbare treinreis.

Staatssecretaris Mansveld

De staatssecretaris is de problemen van de laatste tijd beu. "Reizigers hebben de afgelopen weken veel hinder ervaren van grote storingen en incidenten op en rond het spoor. Ze moeten kunnen rekenen op een betrouwbare en voorspelbare treinreis."

Ook in de Tweede Kamer worden vragen gesteld over het functioneren van de spoorbedrijven. Urenlang reed er geen enkele trein van en naar Utrecht en twee weken geleden lag het treinverkeer bij Utrecht ook stil.

De VVD wil dat de staatssecretaris in een brief aan de Kamer duidelijk maakt wat er is misgegaan op het spoor. "Ik maak me echt zorgen of NS en ProRail de boel wel onder controle hebben", zegt VVD-Kamerlid De Boer. Ze zegt dat er de laatste tijd zoveel storingen zijn, dat er bijna niet meer van incidenten gesproken kan worden.

De Boer (VVD): er ligt nauwelijks sneeuw

ProRail

Ook coalitiepartij PvdA vindt het onbegrijpelijk dat het vanochtend weer mis was op Utrecht Centraal. PvdA-Kamerlid Hoogland is benieuwd naar de rol van ProRail: "De staatssecretaris moet maar eens uitzoeken waarom de systemen bij ProRail niet stabiel draaien."

Ook wil Hoogland weten waarom er geen back-up-systeem is als het misgaat en heeft hij vragen over de communicatie van NS met de reizigers.

GroenLinks is bang dat mensen door de problemen vaker met de auto zullen gaan en het CDA wil dat Mansveld de Kamer tijdens het vragenuurtje informeert over de situatie op het spoor.

Vanuit de politiek kwam er vorige week ook kritiek op het feit dat de NS overschakelde op een winterdienstregeling, terwijl meteorologen geen maatschappelijk ontwrichtend weer verwachtten.

Hoogland (PVDA): oplossing zoeken voor uitval NS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl