NOS Nieuws

Minder treinen vanwege winterweer

Winters weer verwacht in Nederland

De NS en ProRail laten uit voorzorg twintig procent minder treinen rijden. Vanwege het verwachte winterweer rijden de treinen volgens een winterdienstregeling.

Voor reizigers in met name de Randstad betekent dit elk half uur een trein in plaats van elk kwartier. In provincies als Friesland, Groningen, Drenthe en Zeeland verandert er niets aan de reguliere dienstregeling.

NS en ProRail hopen dat er door het lagere aantal treinen minder files ontstaan op het spoor. Het nadeel is dat de treinen drukker zijn en treinreizigers vaker moeten overstappen.

Vanochtend en vandaag worden winterse buien, met hagel en sneeuw, verwacht. De temperatuur schommelt rond de 0 graden Celsius, waardoor de kans op gladheid bestaat, maar op veel plaatsen zal de sneeuw waarschijnlijk weer snel smelten.

Vervelend

De treinen kunnen niet volgens de normale dienstregeling gaan rijden, ook niet als het weer toch meevalt. Het personeel en de treinen zijn op een andere plek ingepland en de reisinformatie is aangepast. Dat is vervelend, vinden de vervoersbedrijven, maar desondanks "doen wij het liever een keer ten onrechte dan het risico te nemen dat het treinverkeer ernstig gehinderd wordt".

Zaterdag werd het treinverkeer ontregeld door sneeuw en ijzel. Toen was de overlast groter dan de NS had verwacht.

De Verkeersinformatiedienst verwacht meer files en ongelukken op de weg door het winterweer. Ook Rijkswaterstaat waarschuwt mensen die de weg op gaan voor gladheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl