De NS laat de treinen volgens een aangepaste dienstregeling rijden vanwege het verwachte winterweer
NOS Nieuws

Kamer zet vraagtekens bij winterregeling NS

De Tweede Kamer wil van staatssecretaris Mansveld weten waarom de NS de dienstregeling heeft aangepast, terwijl het tot nu toe meevalt met het winterweer. De oppositiepartijen CDA, PVV en eenmansfractie Van Vliet hebben geen goed woord over voor het besluit van de NS om vandaag de helft minder treinen te laten rijden in de Randstad.

"Dit paardenmiddel is echt belachelijk. Er is nauwelijks sneeuw gevallen. De NS heeft dit veel te snel besloten", zegt CDA-Kamerlid Van Helvert. Hij vergelijkt het NS-besluit met een arts die zijn patiënt in een isoleercel zet om een griepje te voorkomen. "De helft van de treinritten valt uit, nog voordat er maar een vlokje sneeuw is gevallen", zegt PVV-Kamerlid Madlener. "Dit is te gek voor woorden."

Ergenis

Andere partijen zoals PvdA, VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en de eenmansfractie Klein hebben nog geen oordeel over de aanpak van de NS. In een brief moet de staatssecretaris duidelijkheid geven over de aanpak van de spoorwegen. "Ik snap de ergernis van reizigers heel goed, maar de winterdienstregeling is er niet voor niets", zegt PvdA-Kamerlid Hoogland. Hij wijst erop dat de Kamer enkele jaren geleden om zo'n aangepaste dienstregeling heeft gevraagd, na grote spoorproblemen wegens het winterweer.

PVV vraagt debat winterregeling NS aan

New York

Regeringspartij VVD vindt ook dat "we ons hoofd koel moeten houden", maar wil wel een evaluatie van de winterregeling. Afgelopen zaterdag liep het treinverkeer vast, terwijl er geen winterregeling was. Vandaag viel er minder sneeuw dan was voorspeld. "Het weer is ook moeilijk te voorspellen. Kijk maar wat er in New York gebeurde", zegt VVD-Kamerlid De Boer.

D66-Kamerlid Van Veldhoven is juist blij dat er vandaag geen problemen op het spoor waren. Ze wil wel een brief en een evaluatie. "Maar laten we nu niet iedere keer als er geen trein rijdt of als het juist niet sneeuwt om een aparte brief of een debat vragen."

Een woordvoerder van de NS heeft laten weten dat de NS geen spijt heeft van de keuze om bij voorbaat een winterdienstregeling in te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl