De Zuidas in Amsterdam, het zakencentrum van Nederland
NOS Nieuws

Nederlandse banken kunnen tegen een stootje

Alle zeven Nederlandse banken zijn geslaagd voor de stresstest die de Europese Centrale Bank heeft uitgevoerd. Dat betekent dat ze voldoende bestand moeten zijn tegen financiële tegenslagen. Van de 128 banken in de eurozone die sinds vorig jaar zijn doorgelicht, zijn er 25 voor de stresstest gezakt. Ze hebben een gezamenlijk kapitaaltekort van 25 miljard euro.

De gezakte banken komen uit Italië, Oostenrijk, België, Griekenland, Portugal, Cyprus, Ierland, Slovenië, Duitsland, Frankrijk en Spanje.

Twaalf van die banken, waaronder een hypotheekbank uit München, hebben sinds begin dit jaar hun tekort ingelopen. Ze hebben hun reserves met in totaal 5 miljard euro aangevuld. Bij de dertien andere banken is dat niet gelukt. Binnen twee weken moeten ze aan de ECB laten weten hoe ze hun kapitaalbuffer gaan aanvullen.

25 banken uit 11 landen zijn gezakt voor de stresstest

De grootste problemen zijn geconstateerd bij Italiaanse banken, met name bij Banca Monte dei Paschi uit Siena en Banca Carige uit Genua. De Italiaanse banken moeten hun tekort nog met ruim 3 miljard euro aanvullen.

Nederland

De stresstest heeft aangetoond dat de Nederlandse banken zelfs in het ongunstigste economische scenario het hoofd boven water kunnen houden. Op een totaalbedrag van 81 miljard euro hoeven ze slechts voor drie miljard aan aanpassingen te doen.

Stressbestendigheid Nederlandse banken (minimale eis ECB: 8 %)

BankStressbestendigheid
ABN Amro12,1 %
Rabobank12,0 %
ING Bank10,1 %
SNS Bank14,9 %
RBS Nederland14,5 %
Bank Nederlandse Gemeenten 21,3 %
Nationale Waterschapsbank72,5 %

Bankenunie

De stresstest is uitgevoerd met het oog op de invoering van de Bankenunie in de eurozone, die op 4 november ingaat. Met de Bankenunie wordt een stelsel van veiligheidsmaatregelen ingevoerd dat problemen bij banken in een vroeg stadium moet signaleren.

Een belangrijke bepaling in de Bankenunie is dat de Europese Centrale Bank het toezicht op de belangrijkste banken overneemt van de nationale toezichthouder.

De stresstest is strenger dan de onderzoeken van 2010 en 2011. Destijds slaagden SNS Reaal en Dexia voor die test, maar toch moesten ze later gered worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl