NOS Nieuws

'Stresstest moet niet te streng zijn'

"Bankentest moet ook weer niet te streng zijn"

"De stresstest voor banken moet niet te streng zijn, want dan heeft het geen zin", zegt de Britse vermogensbeheerder Richard Ryan in de aanloop naar de uitkomst van de bankentest van vandaag. Economieverslaggever Eva Wiessing sprak met Ryan, die vele miljarden beheert bij beleggingsinstelling M&G Investments in Londen.

Een te strenge test zou de stabiliteit van het Europese bankensysteem in gevaar kunnen brengen en dat mag nooit de bedoeling zijn, zegt Ryan. "Gezien de vorige ervaringen met stresstesten moet deze nu wel realistisch en allesomvattend zijn. Maar we weten nog niet hoe succesvol het deze keer zal zijn."

Op eerdere stresstests uit 2010 en 2011 kwam veel kritiek. Ze zouden niet streng genoeg zijn geweest. De Europese Centrale Bank maakt om 12.00 uur de resultaten van de nieuwe test bekend.

Er zitten legers analisten klaar om de uitslag van de test te analyseren.

Richard Ryan, Britse vermogensbeheerder

Ryan verwacht dat de meeste banken zich goed hebben voorbereid op alle mogelijke uitkomsten. "Vergeet niet dat banken en toezichthouders, zoals De Nederlandsche Bank, tijd hebben gehad om zich hierop voor te bereiden. Sommige banken hebben al meer kapitaal opgehaald of andere maatregelen genomen."

"Het zou pas echt verrassend zijn als een bank zakt voor de test, zonder dat er een oplossing klaarligt. Alle banken die zouden kunnen zakken, hebben een actieplan", zegt Ryan.

De dag zal, ongeacht de uitkomsten, hectisch worden. "Er zitten legers analisten klaar om alle informatie vanavond over ons uit te storten. De financiële markten zullen al die informatie maandagochtend verwerken, want dan willen beleggers weten waar ze aan toe zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl