D-Day in Frankfurt: welke banken zijn crisisbestendig en welke niet?
NOS Nieuws

D-Day voor grote Europese banken

Welke banken zijn gezond en kunnen tegen een stootje? En welke banken hebben veel meer kapitaal nodig om tegenvallers en economische tegenwind op te vangen?

Om 12.00 uur maken de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Banken Autoriteit (EBA) de uitkomsten bekend van de doorlichting en stresstest bij de 128 grote en belangrijkste Europese banken.

De NOS doet daarvan verslag vanuit Frankfurt en Amsterdam op NPO Radio 1 en in de Journaal-uitzendingen. Om 13.30 uur is op NPO Nieuws rechtstreeks de persconferentie te zien die directeur Toezicht Banken Jan Sijbrands van De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam geeft over de resultaten.

Over de uitkomsten deden de voorbije dagen al diverse geruchten de ronde. Er zouden 10, 25 of misschien wel de helft van de geteste banken door het ijs zakken.

Hypotheken

Onder de onderzochte instellingen zijn zeven Nederlandse banken: ING Bank, Rabobank, ABN Amro, SNS Bank, RBS Nederland, Bank Nederlandse Gemeenten en de Nationale Waterschapsbank.

Naar verwachting zullen deze banken slagen voor de test, ook al zal het spannend worden rond de enorme hypotheekschuldenberg van meer dan 600 miljard euro.

In het buitenland vindt men die schuldenberg, gecombineerd met de crisis op de huizenmarkt en de vele hoge en aflossingsvrije hypotheken, een riskante zaak.

Opschonen

De doorlichting van de banken is de opmaat naar een Europese bankenunie, waarbij om te beginnen de grootbanken onder verscherpt toezicht van de ECB in Frankfurt komen te staan. Het gaat in eerste instantie om ongeveer 130 banken. Later volgen de andere 4000 Europese banken.

Het opschonen van banken door het grondig doorlichten van hun kredieten, leningen, hypotheken en vastgoed- en obligatiebeleggingen moet ervoor zorgen dat de banken gezond zijn en stevig in hun financiële schoenen staan. De gedachte is dat dat goed is voor het vertrouwen van burgers in banken en bovendien een nieuwe bankencrisis voorkomt en de economie stimuleert.

Er worden zeven Nederlandse banken onderzocht waaronder ING, Rabobank, RBS, ABN Amro en SNS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl