Kylian Mbappé
NOS Voetbal

'De wereldkampioen weerspiegelt een tijdperk en dat belooft niet veel goeds'

Het WK zit erop. Frankrijk viert de wereldtitel. En ook in Kroatië en België zal het toernooi nog lang in het collectieve geheugen blijven hangen. Maar wat is de erfenis van het WK 2018 voor de neutrale voetballiefhebber?

Rafael van der Vaart, Hugo Borst en Kenneth Perez, de analisten van Studio Rusland, geven daarop het antwoord aan de hand van vijf vragen.

Hoe gaan we ons dit WK herinneren over pakweg twintig jaar?

Van der Vaart: "Nou, ik denk dat er niet veel blijft hangen. Het was niet echt een toernooi dat diepe indruk heeft gemaakt. Misschien zullen er bepaalde momenten zijn die ik me dan nog kan herinneren. Zoals dat weergaloze hakje van Kylian Mbappé."

Rafael van der Vaart

Perez: "Voor mij is dit het toernooi van het debuut van de videoscheidsrechter, een echte aanwinst. De VAR biedt in veel gevallen duidelijkheid, al zullen er altijd discutabele momenten blijven. Zoals bij die handsbal in de finale."

Borst: "En daarom zullen we ons dit WK dus herinneren als die van de introductie van de VAR: een groot succes, behalve in de finale. Want het is wel ironisch en pijnlijk dat het systeem toen niet thuis gaf."

Nestor Pitana kent een penalty toe aan Frankrijk na het bestuderen van de videobeelden

Welke op dit WK ingezette trend gaan we terugzien in het internationale voetbal?

Perez: "Dit was het toernooi van de omschakeling. En dat kan heel mooi zijn, want ik heb hele mooie counters gezien. Juist voor topteams is het een geweldig systeem omdat die snelle en balvaardige spelers hebben. We gaan het dus vaker zien de komende tijd."

Van der Vaart: "Dat vrees ik ook. Ik ben namelijk teleurgesteld in de manier van spelen van de Fransen, juist met zulke goede spelers had ik er veel meer van verwacht. De wereldkampioen weerspiegelt een tijdperk en dat belooft niet veel goeds."

Borst: "Ik vind het ook jammer. De boodschap is dus dat het compact moet. Alle teams gaan op zoek naar snelle spelers en het systeem van Frankrijk kopiëren. Begrijp me niet verkeerd: een mooie counter is prachtig, maar het knaagt als een team een heel toernooi op die manier speelt, terwijl ik het gevoel heb dat het ook anders had gekund."

Wie was de beste speler van het WK?

Borst: "Dat moge duidelijk zijn: Kylian Mbappé. Die was echt uitzonderlijk goed. Eden Hazard kwam heel dicht in de buurt. Net als Luka Modric en Raphaël Varane. Maar niemand kon tippen aan de pas 19-jarige Mbappé."

Luka Modric (beste speler) en Kylian Mbappé (grootste talent) met hun onderscheidingen

Perez: "Mbappé is een nieuwe wereldster. Absoluut de beste speler van het toernooi. Modric heeft die prijs gekregen en ergens snap ik dat wel, want hij heeft toch een een minder goed team op sleeptouw genomen richting de finale. Maar van Mbappé word ik opgewonden, dat heb ik niet bij Modric."

Van der Vaart: "Ook ik ga voor Mbappé. Maar ik heb van wel meer spelers genoten. Cristiano Ronaldo bijvoorbeeld. Die heeft maar vier wedstrijden gespeeld, maar hij was daarin wel ontzettend goed."

Wat was de grootste tegenvaller van het WK?

Van der Vaart: "Ik had nooit gedacht dat Duitsland al zo snel klaar zou zijn. Dat is echt onverklaarbaar. Het doet denken aan ons EK in 2012. Twee jaar eerder stonden we nog in de WK-finale, maar na een nederlaag in de eerste wedstrijd lukte het niet meer om daar nog bovenop te komen. Dat is Duitsland nu gebeurd."

Borst: "Ik vond het tegenvallend dat ons geduld soms wel heel erg op de proef werd gesteld. Het was alles bij elkaar een leuk toernooi, maar het grootste deel van de wedstrijden moest je wachten als een naar zijn dobber starende visser. Dan duurt het even, maar het geduld wordt beloond."

Perez: "Nou, niet altijd hoor, want mijn grootste teleurstelling is Denemarken. Dan doel ik niet op de uitschakeling in de tweede ronde, maar vooral de manier waarop. Ze speelden geheel niet volgens het Deense DNA. Het leek wel op Noorwegen, zo degelijk was het. Daar is ook veel kritiek op in eigen land."

De Duitse bondscoach Joachim Löw had weinig reden tot lachen dit WK

Wat was het leukste van het WK?

Perez: "Japan! Je zou het ook naïef kunnen noemen, maar ze speelden heel leuk voetbal. Zelfs bij een 2-0 voorsprong zetten ze nog druk op de helft van België. Ze hadden niet de potentie om kampioen te worden en toch hebben ze een goede indruk achtergelaten."

Borst: "De actie van Pussy Riot. Ondanks alle instructies is de tv-regie er tijdens de finale niet in geslaagd om die veldbestormers buiten beeld te houden. Dat vind ik nou geinig, want zo was er toch nog even aandacht voor de misstanden in Rusland, dat verder een maand lang complimenten heeft gekregen vanwege de gastvrijheid en goede organisatie."

Van der Vaart: "Dat ik dagelijks bij Studio Rusland op de bank mocht zitten. Ik vond het geweldig om een eindtoernooi eens op deze manier mee te maken. Ik heb geweldig veel lol beleefd. Een unieke ervaring."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl