Kylian Mbappé, de ster van het Franse elftal
NOS Voetbal

Het WK van Mbappé: waar gaat dit eindigen?

Een 19-jarige Fransman heeft de wereld veroverd in Rusland en zondag kan hij zijn toernooi bekronen in de finale tegen Kroatië. Een kroniek van het WK van Kylian Mbappé.

Eerste groepsduel: Frankrijk-Australië 2-1

Bij zijn eerste stappen op het WK vestigde Mbappé al een record. Hij werd met een leeftijd van 19 jaar en 178 dagen de jongste Franse deelnemer ooit op het WK. Hij verbrak het oude record van Bruno Bellone (20 jaar en 118 dagen in 1982).

Na een charge van ploeggenoot Adil Rami op de training was er voor de openingswedstrijd nog wat twijfel over zijn fitheid. In Kazan nam de tiener die twijfel weg. Hij was nog niet beslissend, maar bezorgde de defensie van Australië als centrumspits handenvol werk.

Tweede groepsduel: Frankrijk-Peru 1-0

Tegen Peru begon bondscoach Didier Deschamps met Olivier Giroud als centrumspits en ging Mbappé naar de flank. In de 34ste minuut tikte hij van dichtbij zijn eerste WK-goal binnen, het doelpunt waarmee Frankrijk zich verzekerde van de achtste finales.

Met een leeftijd van 19 jaar en 183 dagen werd Mbappé de jongste Franse doelpuntenmaker ooit op een WK, voor David Trézéguet (20 jaar en 246 dagen in 1998).

Derde groepsduel: Denemarken-Frankrijk 0-0

Mbappé kreeg rust voor het laatste groepsduel met Denemarken en dat vertelde ook wel wat over zijn status. De bondscoach dacht hem later in het toernooi nog veel meer nodig te hebben. Hij viel in de 78ste minuut nog wel in voor Ousmane Dembélé.

Achtste finales: Frankrijk-Argentinië 4-3

Terug in de basis greep Mbappé tegen Argentinië zijn moment. Ongrijpbaar was hij voor de Argentijnen. Al vroeg in de wedstrijd had hij een geweldige rush in huis die door Marcos Rojo wreed werd verstoord. Antoine Griezmann benutte de toegekende strafschop.

In de tweede helft leidde Mbappé Frankrijk naar de winst. Bij een 2-2 stand reageerde hij alert op een afgeketst schot en even later maakte hij er op aangeven van Giroud ook nog 4-2 van.

De aanvaller werd de eerste tiener sinds Pelé in 1958 met tenminste twee goals in een WK-wedstrijd. Het leverde hem zelfs de felicitaties op van de Braziliaanse legende.

"Dat is mooi", reageerde Mbappé zelf. "Op het WK spelen de beste spelers van de wereld, dus dat doet me goed. Maar ik moet hard blijven werken en wil vooral verder komen."

Mbappé over vergelijking met Pelé

Kwartfinales: Uruguay-Frankrijk 0-2

Na het duel met Uruguay was er ook kritiek op Mbappé. Niet op zijn spel, maar op zijn gedrag, een beetje als bij Neymar. Zo ging hij tijdens de wedstrijd heel theatraal naar de grond na een vermeende overtreding van Cristian Rodriguez. Dit tot woede van de Uruguayanen.

Diego Godin is boos als Kylian Mbappé op de grond ligt

Halve finales: Frankrijk-België 1-0

Tegen België bleef vooral één actie hangen van Mbappé. Met een weergaloze beweging zette de tiener Giroud vrij voor de keeper. Helaas voor hem liet de balcontrole van Giroud te wensen en werd het geen goal.

Finale: Frankrijk-Kroatië

Als Mbappé vanavond speelt, wordt hij de derde tiener ooit in een WK-finale. Pelé is met een leeftijd van 17 jaar en 249 dagen in 1958 dagen de jongste speler ooit in een eindstrijd op het wereldkampioenschap en daarna volgt de Italiaan Giuseppe Bergomi, die in 1982 18 jaar en 201 dagen was.

Mbappé, op de middag van de finale 19 jaar en 207 dagen oud, kan bovendien de tweede tiener worden die weet te scoren in een WK-finale, na Pelé in 1958. Hij is nu met 3 goals al de meest scorende tiener in een WK-toernooi sinds de Braziliaanse legende (Pelé scoorde 6 goals in 1958).

De Gouden Schoen lijkt met drie goals achterstand op topscorer Harry Kane buiten bereik, maar de Gouden Bal als beste speler is wel reëel, zeker als Frankrijk de titel pakt. Bij de bookmakers is de Fransman nu zelfs favoriet om tot beste speler van het toernooi te worden gekozen. Hoe gaat dit WK eindigen voor Mbappé?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl