NOS Voetbal

Ervaringsdeskundigen Vlaar en Huntelaar: België moet vol voor brons gaan

  • Chiel van Koldenhoven

  • Chiel van Koldenhoven

2014: Nederland veel te sterk voor Brazilië en wordt derde

"Wat ik de Belgen adviseer?", denkt Ron Vlaar hardop na. "Ze moeten vol gas gaan spelen." "Het toernooi winnend afsluiten", voegt Klaas-Jan Huntelaar daaraan toe. "Dat is het belangrijkste..."

De Rode Duivels hadden vanmiddag maar wat graag in hun hotel in Rusland op de televisie gekeken hoe de strijd om de derde plaats op het WK zou aflopen. Maar in plaats daarvan staan zij om 16.00 uur in Sint-Petersburg zelf aan de aftrap.

Desalniettemin moet de gouden generatie van België volgens Vlaar en Huntelaar "alles op alles zetten" om die derde plaats te veroveren. Zij kunnen het weten, vier jaar geleden grepen de verdediger en spits met Oranje WK-brons door Brazilië in het hol van de leeuw met 3-0 te verslaan. Een prijs waar het Nederlands elftal erg gelukkig mee was.

Mentale kracht

"Je wil toch iets tastbaars mee naar huis nemen", zegt Vlaar, die zich met AZ in Zeeland voorbereidt op het nieuwe seizoen. "Dat kan alleen maar door die wedstrijd te winnen, op wat voor manier dan ook."

WK 2014: Klaas-Jan Huntelaar met keeper Jasper Cillessen

Daar sluit Ajacied Huntelaar zich bij aan. "Ik denk dat België een goed toernooi heeft gespeeld, maar nu gaat het erom of je met iets of niets naar huis gaat, of je je het toernooi ook echt blijft herinneren. Winnen dus, dat is het enige dat ze moeten doen."

Volgens Vlaar, die tegen de Brazilianen de hele wedstrijd speelde, speelt met name het mentale aspect een belangrijke rol in de troostfinale. "Wij hadden na de halve finale tegen Argentinië een enorme domper te verwerken, net als België nu. Maar in 2014 waren we de volgende dag allemaal al vastberaden om brons te pakken. Vierde of derde worden, dat is nogal een verschil."

Fit en fris

Huntelaar: "Je gaat naar die wedstrijd toeleven en wil met een plak afscheid nemen, niet als vierde. Als je derde wordt, houd je er misschien zelfs nog een beter gevoel aan over dan wanneer je de finale verliest." Vlaar: "En dus hadden wij het knoppie omgezet en zijn er volle bak tegenaan gegaan."

Dat was te zien. Nederland overrompelde Brazilië bij vlagen en oogde een stuk fitter. "Klopt, wij waren zo fris, zo fit", bevestigt Vlaar. "Daardoor waren we echt oppermachtig. We hadden de volledige controle over de wedstrijd en dat was nogal wat in Brazilië, in een kanariegeelstadion, met slechts plukjes oranje in het publiek."

Alles geven om die bronzen medaille mee naar huis te nemen, dat adviseren Huntelaar en Vlaar aan de Rode Duivels. "De teleurstelling die je in je benen hebt, moet je er zo snel mogelijk uit spelen", zegt Vlaar. "Er zit zoveel kwaliteit in dat elftal. Wie mentaal het sterkste is, wint."

Een echte favoriet aanwijzen vinden beide spelers moeilijk. "Ik verwacht dat België gaat winnen", voorspelt Huntelaar, die "als hij tijd heeft" de troostfinale gaat bekijken. Vlaar moet het duel aan zich voorbij laten gaan. "Ik speel met AZ een wedstrijd om 15.30 uur. Maar ik weet niet wat ik van België-Engeland moet verwachten."

Als Vertonghen en Vermaelen advies nodig hebben, kunnen ze me altijd bellen

Klaas-Jan Huntelaar, bronzenmedaillewinnaar op het WK 2014

Vlaar: "Ik gun het Fabian Delph (van Engeland, red.) enorm. Ik heb nog met hem samengespeeld en hij steekt veel energie in zijn ontwikkeling. Maar ik gun het de Belgen ook, van wie er ook veel in Nederland hebben gespeeld. Het is mij om het even..."

Huntelaar denkt dat de Rode Duivels met eremetaal huiswaarts gaan. Hij gunt het zijn Belgische voormalige ploeggenoten bij Ajax, Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen. "Of ik nog contact met ze heb gehad? Niet direct, soms via Instagram, maar ik heb ze niet gebeld. Als ze nog advies nodig hebben, kunnen ze me altijd bellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl