Roberto Martínez, de succesvolle bondscoach van België
NOS Voetbal

Raakt België de succesvolle Martínez kwijt aan Spanje?

Succes heeft zijn keerzijde. Nu de Belgische ploeg afgelopen vrijdagavond de halve finales van het wereldkampioenschap in Rusland heeft bereikt, wordt de belangstelling voor bondscoach Roberto Martínez steeds groter.

De Spaanse trainer wordt genoemd als voornaamste kandidaat voor het bondscoachschap van Spanje. De Spaanse voetbalbond is naarstig op zoek naar een nieuwe coach, omdat Julen Lopetegui aan de vooravond van het WK werd ontslagen. Zijn nieuwe baan als trainer van Real Madrid, waar hij na het WK zou beginnen, viel niet in goede aarde. Technisch directeur Fernando Hierro nam in Rusland de taken van Lopetegui op interim-basis over.

FC Barcelona-Real Madrid

Nu Spanje alweer lang en breed thuiszit, is de zoektocht naar een nieuwe trainer in volle gang. Er circuleren meer namen: die van Luis Enrique, Michel, Aitor Karanka en Quique Sanchez Flores.

Het viertal heeft echter één nadeel. Achter elke naam staat óf Real Madrid óf Barcelona. De Spaanse bond wil dat graag vermijden om problemen bij het nationale elftal te voorkomen.

En dus heeft Martínez goede papieren. Hij is weliswaar geboren in Catalonië (Balaguer), maar stond nooit bij FC Barcelona onder contract. In Spanje speelde hij slechts voor Real Zaragoza en Balaguer. Ook als trainer werkte hij er nooit.

Toch is er ook bij Martínez een probleem: hij verlengde nog voor het WK zijn contract bij de Belgische bond tot 2020. En er is volgens de Spanjaard geen clausule opgenomen in zijn nieuwe verbintenis.

In aanloop naar het kwartfinaleduek met Brazilië sprak Martínez kort over de openstaande vacature. "Mensen in Spanje weten niet veel over mij, dus het zou me verbazen als de voetbalbond echt overweegt om mij als bondscoach aan te stellen." Om daar snel aan toe te voegen: "Ik heb geen clausules in mijn contract. Het enige waar ik me momenteel op focus is de wedstrijd tegen Brazilië."

'Ik zou 'm laten gaan'

Filip Joos is commentator voor de VRT in Rusland. Hij is duidelijk in zijn oordeel. "Als de belangstelling concreet is en hij wil, zou ik 'm laten gaan. Hij heeft fantastisch gepresteerd. Zit nu op z'n toppunt. Straks worden ze misschien wereldkampioen... Beter kan niet. Dan lijkt het me een goed moment. Daar zijn we nuchter genoeg voor."

Filip Joos, commentator van de VRT

Joos maakt zich vooralsnog ook niet druk om de vermeende Spaanse belangstelling. "Ik denk dat ze in Spanje in paniek zijn. Drie weken geleden sprak daar niemand over Martínez..."

Vertonghen lovend over Martinez

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl