Engeland rekent af met penaltytrauma en plaatst zich voor laatste acht

Engeland heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het WK in Rusland door Colombia in Moskou na strafschoppen te verslaan. De Engelsen hadden in het duel, dat bol stond van de opstootjes, alle kaarten in handen na een benutte strafschop van Harry Kane.

Diep in blessuretijd bracht Yerry Mina de Colombianen echter langszij (1-1), waarop de Engelsen de strafschoppen het beste namen.

Geen James

De Colombianen kregen voor het duel al een fikse tegenvaller te verwerken. Sterspeler James Rodriguez deed er in de afgelopen dagen alles aan om fit te worden, maar de middenvelder van Bayern München bleek toch te veel last te hebben van een zwelling in zijn kuit.

Het eerste kwartier was duidelijk voor de Engelsen, die naarstig op zoek gingen naar een treffer. Maar ondanks het vele balbezit bleven grote kansen uit. Alleen Kane kwam in de buurt van een doelpunt: zijn kopbal landde bovenop het doel.

Harry Kane aan de bal tegen Colombia

Colombia hield zich voornamelijk bezig met het ontregelen van het spel van de tegenstander. En dat lukte vrij aardig.

De Engelsen waren de vertragingstactieken en overtredingen beu, maar kwamen niet meer aan voetballen toe. Ze raakten zelfs van de kook toen Wílmar Barrios voor een vermeende kopstoot slechts geel kreeg. Dat bleek slechts een voorbode.

Beide ploegen leken vooral bezig met het uitlokken van overtredingen en kaarten voor de tegenstander, wat de wedstrijd niet ten goede kwam.

Harry Maguire reclameert nadat Jordan Henderson is neergegaan na een lichte kopstoot van Wílmar Barrios

Tien minuten in de tweede helft gebeurde het onvermijdelijke. Opnieuw was het hommeles bij een hoekschop van de Engelsen en dit keer moesten de Colombianen het bekopen met een strafschop.

Carlos Sánchez, die in het openingsduel met Japan al met rood naar de kant werd gestuurd, bleef te lang aan het shirt van Harry Kane hangen en gaf arbiter Mark Geiger weinig keus. Dat Kane zelf was begonnen met het gesjor werd door Geiger en video-arbiter Danny Makkelie door de vingers gezien.

Kane schoot de strafschop recht door het midden en verschalkte daarmee Arsenal-doelman David Ospina. Het was al de derde strafschop dit WK die door Kane werd benut, die bovendien met zijn zesde goal dit WK het record waarmee Gary Lineker in 1986 topscorer werd evenaarde.

Onvriendelijk

Na de treffer werd het steeds onvriendelijker en scheidsrechter Geiger moest alle zeilen bijzetten om alle overtredingen, theaterstukjes en opstootjes op waarde te schatten. Liefst acht gele kaarten had de Amerikaan nodig om de spelers in het gareel te houden.

Met Carlos Bacca als extra aanvaller in de ploeg gingen de Colombianen op zoek naar de gelijkmaker, maar dat bood ook ruimte voor de tegenstoot. Jesse Lingard leek daarvan te profiteren, maar hij werd op weg naar de goal gestuit door Davinson Sánchez. Colombia kwam goed weg, want de oud-Ajacied leek de bal niet te raken.

De beste kans aan Colombiaanse zijde was voor Juan Cuadrado na een snelle uitbraak, maar die schoot de bal wild over.

Yerry Mina na zijn late gelijkmaker tegen Engeland

Wéér Mina

Toch gaven de Engelsen de zege nog uit handen. In blessuretijd kon doelman Jordan Pickford nog net redding brengen op een schitterende uithaal van invaller Mateus Uribe.

Uit de daaropvolgende hoekschop was het Yerry Mina - al voor de derde keer dit WK - die hoog boven Harry Maguire uittorende, via de grond raak kopte en zo in de 93ste minuut een verlenging afdwong.

De eerste kans in de verlenging was voor Colombia, maar Bacca kwam een teennagel tekort om de voorzet binnen te glijden. Engeland leek door twijfel bevangen en Colombia bleef dreigend met kopballen van Bacca en Falcao.

In de tweede verlenging richtten de Engelsen zich op en had invaller Jamie Vardy de 2-1 op zijn schoen, maar de aanvaller van Leicester City stond buitenspel. Een andere invaller, Danny Rose, schoot net voorlangs en ook Eric Dier wist een vrije kopkans niet op waarde te schatten.

Daardoor werden strafschoppen onvermijdelijk.

Einde aan het trauma

Engeland had zes van de zeven strafschoppenseries op de laatste EK's en WK's verloren. Alleen bij het EK van 1996 wisten de Engelsen na strafschoppen te winnen van Spanje, maar vervolgens ging het in de halve finales tegen Duitsland weer mis. Uitgerekend de Engelse bondscoach Gareth Southgate miste toen de beslissende.

Ook dit keer leek het die kant op te gaan toen Jordan Henderson zijn strafschop miste. Maar omdat Mateus Uribe de bal vervolgens snoeihard op de lat knalde en de inzet van Bacca knap werd gekeerd door doelman Jordan Pickford, kreeg Eric Dier de eer om met het penaltytrauma af te rekenen.

Dat deed Dier met verve.

Zweden-Engeland

Engeland neemt het zaterdag om 16.00 uur in Samara op tegen Zweden om een plek bij de laatste vier van het WK. De Zweden versloegen Zwitserland met 1-0.