Kroatië wint ook slotduel en stuurt IJsland naar huis

IJsland is er niet in geslaagd het verrassende optreden bij het EK een vervolg te geven bij het WK in Rusland. De laatste wedstrijd in groep D tegen Kroatië, dat met zes punten al zeker was van de achtste finales, moest gewonnen worden om kans te houden op de volgende ronde, maar de ploeg kreeg uiteindelijk een nederlaag te slikken: 1-2.

Kroatië moet het nu zondag opnemen tegen Denemarken, de nummer twee van groep C.

Dreigende corners

Van de elf spelers die vorige week donderdag aan de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Argentinië begonnen, stonden in het warme Rostov alleen aanvoerder Luka Modric en aanvaller Ivan Perisic in de basis. Toch kwam de koploper in groep D nauwelijks in de problemen tegen IJsland, dat alleen bij corners dreigend kon worden.

IJsland drong gaandeweg de eerste helft wel wat meer aan en kreeg kort voor de pauze ineens drie kansen op rij. Alfred Finnbogason schoot na een eentweetje met Gylfi Sigurdsson rakelings naast en de Kroatische doelman Lovre Kalinic keerde met knappe reddingen de schoten van Birkir Bjarnason en Aron Gunnarsson.

Meteen na rust regen de opwindende momenten zich in rap tempo aaneen. Milan Badelj trof eerst met een afstandsschot de dwarsligger van het IJslandse doel en even later kwam de dertigvoudig international precies op tijd aanstormen toen Josip Pivaric over links was opgerukt: 1-0.

IJsland antwoordde met twee kopballen van Sverrir Ingi Ingason. De eerste werd door Kalinic over het doel getikt en bij de tweede bracht de lat redding voor Kroatië.

Hands

Na die spectaculaire tien minuten bleven kansen even uit, totdat eerst Bjarnason een lage voorzet van Finnbogason niet op juiste waarde wist in te schatten en aan de andere kant Andrej Kramaric net niet goed uitkwam om een schuiver van Pivaric tot doelpunt te promoveren.

Een minuut later lag de bal op de Kroatische penaltystip na hands van de net ingevallen Dejan Lovren. Sigurdsson, die tegen Nigeria nog had gefaald, schoot hard en hoog door het midden raak. Aan de 1-1 had IJsland echter nog niks, daar Nigeria tegen Argentinië ook gelijk had gemaakt en daarmee op koers lag voor de tweede plaats.

Nadat Argentinië in Sint-Petersburg weer op voorsprong was gekomen, was IJsland opnieuw maar één treffer verwijderd van de laatste zestien. De hoop bij de moedig aanvallende IJslanders vervloog evenwel toen Ivan Perisic in de negentigste minuut balverlies op het middenveld genadeloos afstrafte en de 2-1 achter Hannes Thor Halldorsson joeg.