NOS VoetbalAangepast

Kroos: we laten ons niet zomaar uitschakelen

"Hij maakt alles weer goed", schreeuwde de commentator op de Duitse tv toen Toni Kroos diep in blessuretijd de winnende treffer maakte tegen Zweden.

Slordig balverlies van Kroos had in de eerste helft het doelpunt van Zweden ingeleid. "Natuurlijk was die Zweedse goal mijn fout. Maar ik ben erin blijven geloven, zoals de hele ploeg."

Hij maakte die fout in de 95ste minuut van de wedstrijd meer dan goed door een vrije trap op prachtige wijze het doel in te krullen.

Analist Lahm haalt opgelucht adem: gelukkig maar

"Er is veel kritiek op ons geweest in Duitsland. Veel mensen hadden het vast leuk gevonden als we er vandaag uitgevlogen waren, maar dat laten we niet zomaar gebeuren", aldus Kroos.

"We hebben gespeeld om te winnen en uiteindelijk hebben we dat ook gedaan, al was het wel heel laat."

"In de laatste groepswedstrijd tegen Zuid-Korea moeten we ook weer volop gas geven. Als we dan de kansen wat beter benutten dan tegen Zweden, komt het wel goed. Nu kunnen we verder gaan bouwen."

Aanvaller Thomas Müller viel hem bij. "Alles wat we in ons hadden, hebben we erin gelegd. We zitten nu weer in het toernooi. Hopelijk duurt dit WK nog heel lang voor ons. Dit kan een kantelpunt zijn."

Bondscoach Joachim Löw erkende dat Duitsland geluk heeft gehad. "Maar uiteindelijk was het ook wel verdiend, omdat we er in de tweede helft voor zijn blijven gaan."

"In de rust heb ik gezegd dat we rustig moesten blijven, omdat we nog 45 minuten de tijd hadden. We hebben de tegenstander onder enorme druk gezet."

Na de nederlaag tegen Mexico in de eerste wedstrijd begon Löw tegen Zweden zonder Mesut Özil en Sami Khedira. "Er is concurrentie voor elke positie. Je kan in een toernooi niet elke wedstrijd met dezelfde opstelling spelen."

Zweedse bondscoach woedend op 'gebaartjes' van Duitsers

Bij de Zweden liepen de emoties na afloop hoog op. De Scandinaviërs ergerden zich aan de manier van feestvieren door enkele Duitse wisselspelers en stafleden. "Sommige Duitse spelers en functionarissen renden onze kant op en maakten allerlei gebaartjes. Daar heb ik me bijzonder aan gestoord", zei Janne Andersson.

Er ontstond een opstootje met als middelpunt de ziedende Andersson. "We hebben 95 minuten gevochten op het veld. Als het laatste fluitsignaal klinkt, geef je elkaar een hand en ga je weg. Maar sommige Duitsers gedroegen zich niet op een nette manier", zei Andersson.

"Heel veel mensen op onze bank hebben zich daar enorm aan gestoord. Je hoort je tegenstander rustig te laten treuren, maar nu wreven ze het er bij ons in."

Zijn Duitse collega was zich van geen kwaad bewust. "Wie maakte er gebaartjes? Ik was daar na het laatste fluitsignaal niet mee bezig. We vielen elkaar in de armen en waren dolgelukkig. Ik heb geen agressieve gebaren gezien", zei Löw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl