Kroos helpt Duitsers aan miraculeuze ontsnapping tegen Zweden

Duitsland heeft op de valreep het vege lijf weten te redden op het WK in Rusland. Het duel met Zweden leek in 1-1 te gaan eindigen, wat de wereldkampioen op de rand van uitschakeling had gebracht. Een treffer van Toni Kroos in de extra tijd bood echter soelaas voor Duitsland, dat het laatste kwartier met tien man speelde: 2-1.

De Duitse bondscoach Joachim Löw had zijn elftal na de pijnlijke nederlaag tegen Mexico (1-0) op vier plaatsen gewijzigd. Mesut Özil en Sami Khedira moesten plaatsmaken, Mats Hummels kon wegens een blessure niet spelen, terwijl back Jonas Hector juist weer fit was.

Duitsland omsingelde onmiddellijk het Zweedse strafschopgebied en kreeg met Julian Draxler en Timo Werner al snel goede kansen op 1-0. Zweden kreeg niettemin de beste mogelijkheid: na balverlies van Antonio Rüdiger ging Marcus Berg alleen op doelman Manuel Neuer af. De spits van Al Ain kreeg een duw van Jerome Boateng toen hij wilde uithalen, maar een penalty bleef uit.

Prachtige lob

Zweden had het sterke begin van de Duitsers overleefd en sloeg vervolgens zelf toe toen Toni Kroos de bal pardoes bij een blauwhemd inleverde. Viktor Claesson bediende Ola Toivonen, die bal knap met de borst controleerde en met een prachtige lob Neuer verschalkte.

Ilkay Gündogan, ingevallen voor Sebastian Rudy die een botsing met de schoen van Toivonen moest bekopen met een gebroken neus, was met een hard afstandsschot dicht bij de gelijkmaker. Neuer redde knap op een kopbal van Berg na een vrije trap van Sebastian Larsson.

Sublieme vrije trap

De Duitsers voerden na rust het tempo meteen flink op en maakten snel gelijk: Marco Reus scoorde met de knie uit een voorzet van Werner. In de jacht op een tweede treffer kreeg Duitsland genoeg kansen, maar Zweden bleef lang op de been. Het werd bovendien geholpen door de tweede gele kaart voor Boateng in de 82ste minuut.

Het kon Duitsland er niet van weerhouden nog een tandje bij te schakelen. Mario Gomez, die in de rust Draxler was komen aflossen, kopte recht op doelman Robin Olsen en Julian Brandt, koud in het veld, raakte in de blessuretijd de paal met een knalhard schot.

Vijf minuten in de extra tijd sloeg de wereldkampioen alsnog toe met een sublieme vrije trap vanaf links van uitgerekend Kroos, de man die de schlemiel van de avond leek te worden maar nog net het tij wist te keren.

Woensdag valt de beslissing in groep F. Duitsland moet dan in Kazan zien af te rekenen met het puntloze, maar nog niet uitgeschakelde Zuid-Korea, terwijl in Jekaterinenburg koploper Mexico en Zweden tegenover elkaar staan. Beide duels beginnen om 16.00 uur.