Oud-VVV'er Musa bezorgt Nigeria zege en uitzicht op achtste finales

Nigeria heeft zich tegen IJsland knap hersteld van het kansloze verlies tegen Kroatië. De trotse Vikingen werden na de rust in Wolgograd met 2-0 geklopt. Ahmed Musa (oud-speler van VVV-Venlo) tekende voor beide doelpunten.

Nigeria probeerde combinerend zijn weg te vinden, IJsland pakte het directer en opportunistischer aan. Dat leverde twee vroege kansen op: Francis Uzoho tikte een vrije trap van Gylfi Sigurdsson uit de hoek en zag diezelfde Sigurdsson een geplaatst, maar slap schotje produceren.

Het trage combineren van Nigeria leidde tot aan de rust tot niets. IJsland zette in de slotminuten nog wel even aan, maar Alfred Finnbogason kreeg het hoofd niet tegen de bal bij een indraaiende vrije trap.

Oghenekaro Etebo waagde twintig tellen na rust als eerste Nigeriaan een schot op doel, een slappe schuiver. Musa deed dat drie minuten later beter. Hij stuurde met een acrobatische aanname Ragnar Sigurdsson het bos in en schoot verwoestend raak.

Nigeria leek bevrijd, had in ieder geval de smaak te pakken en Hannes Halldórsson tikte een zwabberbal van Wilfred Ndidi ternauwernood onder de lat weg.

IJsland moest nu iets, maar het spel speelde zich voornamelijk af op de helft van de WK-debutant. Nadat Leon Balogun over had gekopt, trof Musa eerst nog de lat, om vervolgens naar 2-0 te schieten. Het was al het vierde WK-doelpunt van Musa. Vier jaar geleden in Brazilië wist hij ook twee keer te scoren.

Invaller Tyronne Ebuehi (afgelopen seizoen speler van ADO Den Haag) gaf met een onhandige tackle nog een penalty weg. Specialist Gylfi Sigurdsson mikte over.