Een doek van Lionel Messi
NOS VoetbalAangepast

Het land van Messi huilt: 'voetbal is er nog belangrijker dan het leven'

Het heeft er alle schijn van dat de voetbalgekke Argentijnen op het WK maar drie wedstrijden van hun elftal kunnen genieten. Waar genieten misschien niet het juiste woord is, want het is tot op heden afzien voor heel Argentinië.

Een afdruipende Lionel Messi en een radeloze bondscoach Jorge Sampaoli domineren een dag na de 3-0 nederlaag tegen Kroatië de sportkaternen in het Zuid-Amerikaanse land. "Het is een en al somberheid", aldus Kees Elenbaas, jarenlang NOS-correspondent in Argentinië en nog altijd nauw betrokken bij het land.

In La Nación vragen ze zich af wat er met Messi aan de hand is. "Argentinië speelde met Messi alsof de beste speler ter wereld niet op het veld stond". En: "Planeet voetbal vraagt zich af wat er met de Argentijnse kapitein aan de hand is."

Recent reisde Elenbaas namens Andere Tijden Sport nog af naar Argentinië voor een reportage over het WK van 1978. Veertig jaar geleden veroverde Argentinië de wereldtitel op dat WK en daar komt dit jaar niet nog eentje bij.

"Messi wordt het zelfs helemaal nooit meer en dat vindt men heel tragisch voor hem. Heel veel reacties gaan over de treurnis bij Messi. Hij was een schaduw van zichzelf en ook zijn ploeggenoten hielpen hem niet echt, schrijven de media", aldus Elenbaas.

"De kritiek was niet mals. Ze vonden dat het nergens op leek en dat er bij Sampaoli een gebrek was aan een plan. Er is volgens de media niemand die dit team nog kan helpen. Maar ook bij de media is er een soort radeloosheid. Ze lijken er ook geen echte verklaring voor te hebben." Infobae vraagt zich af of Sampaoli zijn geld wel waard is (5 miljoen dollar voor hem en 2 miljoen voor de rest van technische staf): "hadden ze voor dat geld niet een betere kunnen krijgen?"

Tijdens zijn periode in Argentinië maakte Elenbaas kennis met het voetbalgekke volk. "Voetbal is bijna belangrijker dan het leven. Het is gigabelangrijk voor ze en een dergelijke afgang is echt even slikken voor de mensen."

Een spandoek van Lionel Messi

Dat onderstreept Marc Bessems, de huidige NOS-correspondent in Zuid-Amerika. "Argentijnen zijn echt mensen van uitersten", aldus Bessems. "Of het is heel goed - en dan vinden ze zichzelf de besten van de wereld - of heel slecht. Dit kan ervoor zorgen dat het land gedeeltelijk in een soort depressie komt."

Maar volgens Bessems komen de tegenvallende resultaten ook niet uit de lucht vallen. Kort voor het WK was hij nog in Buenos Aires, waar hij de stemming peilde. "Er was vooraf al veel kritiek en deels op Messi. Er heerste een doodse sfeer". aldus Bessems.

Kijk hier de reportage die correspondent Marc Bessems kort voor het WK in Argentinië maakte:

'De druk is enorm voor Lionel Messi'

"Dat zal er niet beter op geworden zijn. Al werd er vooraf al gereserveerd over het team gesproken. Ik kan niet geloven dat ze het gaan redden, zeiden veel mensen."

En dus wordt het een zware periode voor de fans. "De munteenheid, de peso, is enorm in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Dus veel mensen voelen het nu in hun portemonnee. Voetbal leidt af en verzacht de pijn. Maar nu is dat dus niet het geval."

Kijk hier onze special over Messi en de teleurstellingen in zijn interlandcarrière:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl