Welke eredivisiespelers reizen er af naar het WK in Rusland?

Aangepast

Door het ontbreken van het Nederlands elftal zijn er komende zomer flink wat minder eredivisiespelers op het WK actief. Bij Marokko speelt een aantal Nederlandse Marokkanen mee en bij landen uit Latijns-Amerika zien we ook meerdere vertegenwoordigers uit onze competitie.

Hakim Ziyech en Sofyan Amrabat zijn komende zomer twee van de eredivisiespelers op het WK. Pro Shots

Marokko hengelt de meeste vissen uit de eredivisievijver. Tijdens de beslissende interland afgelopen weekend in Ivoorkust kwamen Hakim Ziyech, Karim El Ahmadi en Sofyan Amrabat in actie. Mimoun Mahi bleef op de bank. Ook Oussama Assaidi is, wanneer in vorm, een serieuze mogelijkheid voor de Marokkaanse bondscoach Herve Renard.

Wie voor Denemarken juicht, vindt ook een aantal eredivisiespelers terug in die ploeg. Lasse Schöne, Kasper Dolberg en Nicolai Jørgensen zullen naar alle waarschijnlijkheid hun land vertegenwoordigen in Rusland.

PSV'er Hirving Lozano laat zich ook in de Mexicaanse nationale ploeg gelden AFP

Ook de Latijns-Amerikaanse landen gaan hun geluk in Rusland beproeven met enkele eredivisiespelers in de gelederen. Hirving Lozano lijkt bij Mexico een zekerheidje, terwijl Santiago Arias niet is weg te denken uit het nationale team van Colombia.

Renato Tapia is een vaste waarde bij Peru en Gaston Pereiro debuteerde vorige week voor Uruguay. Mogelijk is er ook voor hem een rol weggelegd komende zomer in het team van oud-Ajacied Luis Suárez.

Na Brazilië en gastland Rusland was Iran het derde land dat zich plaatste voor het WK. Dat deed het mede door de inbreng van Alireza Jahanbakhsh en Reza Ghoochannejhad. Ook Ogmundur Kristinsson (IJsland), Tyronne Ebuehi (Nigeria), Yuki Kobayashi (Japan) en Craig Goodwin (Australië) hopen een plek af te dwingen in de definitieve WK-selectie van hun land.

Het complete overzicht van WK-gangers uit de eredivisie NOS

Negentien eredivisiespelers lijkt niet veel. Er valt niet eens een volwaardige selectie van te maken. Toch is het maar één speler minder dan in 2014, het WK waar Nederland wel aan deelnam. Toen waren er tien Nederlandse eredivisiespelers actief en 10 spelers uit het buitenland. In 2010 waren het er wel flink meer, 33 om precies te zijn.

In 2002 ontbrak Oranje ook op het WK. Toen waren het slechts achttien spelers die deelnamen aan het toernooi terwijl ze onder contract stonden bij een eredivisieclub. Onder anderen Jan Heintze, Zlatan Ibrahimovic en Shinji Ono behoorden tot deze groep. Ook was er met Guus Hiddink (Zuid-Korea) nog een Nederlandse coach actief op dat WK.

WK-deelnemers eredivisie door de jaren heen

Jaar Aantal eredivisiespelers
201420
2010 33
2006 27
2002 18
1998 23

Ondanks dat het er naar uitziet dat er maar negentien spelers meedoen, blijkt de eredivisie alsnog een talentenkweekvijver. Spelers als Dries Mertens, Christian Eriksen en Arek Milik beleefden hun eerste successen in onze voetbalcompetitie en gaan nu als onmisbare schakel van hun land naar het WK.