Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Touretappe naar de Tourmalet: bekijk hier de samenvatting

Wielrenner Steven Kruijswijk heeft in de Tour de France goede zaken gedaan in de eerste Pyreneeënetappe met aankomst bergop. Kruijswijk finishte op de Col du Tourmalet als derde en staat nog altijd derde in het algemeen klassement.

Julian Alaphilippe slaagde erin de gele trui te behouden. De Fransman bungelde in de slotkilometers achteraan de favorietengroep, maar kon toch volgen en finishte zelfs nog als tweede, vlak voor Kruijswijk.

De etappe werd gewonnen door Thibaut Pinot, die twee keer demarreerde en solo over de streep kwam.

Bekijk hieronder in de carrousel de reacties van de Jumbo-Visma-ploeg:

Geraint Thomas was een van de verliezers van de dag. De winnaar van de Tour van vorig jaar maakte in de eerste week bergop nog de beste indruk, maar moest lossen bij de eerste versnelling van Pinot.

Thomas staat nog wel tweede in het algemeen klassement, 2.02 achter Alaphilippe. Steven Kruijswijk geeft 2.14 toe op de Fransman en nog maar twaalf tellen op Thomas.

Egan Bernal staat vierde met een achterstand van 46 seconden op Kruijswijk.

De top van het algemeen klassement NOS

Kruijswijk had tot diep in de finale de beschikking over twee helpers, Laurens De Plus en George Bennett. Daarmee was Jumbo-Visma in de finale van de etappe van alle ploegen het best vertegenwoordigd op de slotklim van de buitencategorie.

"Ik ga gewoon elke dag maximale geven", reageert Kruijswijk. "Als ik deze lijn doortrek, denk ik dat ik definitief het vertrouwen mag hebben om mee te doen voor het podium."

Bekijk in de carrousel hieronder de reactie van Pinot en Dylan van Baarle:

De twee kopmannen van Ineos, Bernal en Thomas, moesten het in de laatste kilometers zonder knechten doen. Ze werden in het eerste deel van de Tourmalet bijgestaan door twee Nederlanders, Dylan van Baarle en Wout Poels.

Quintana er al snel af

Terwijl drie van zijn ploeggenoten het tempo bepaalden in de favorietengroep, moest Nairo Quintana lossen. Daarmee was hij op tien kilometer de eerste favoriet die op de Tourmalet de klassementsmannen moest laten gaan.

Romain Bardet was er op dat moment al lang niet meer bij. De Fransman maakt de hele Tour al een slechte indruk en zakte al op de Col du Soulor, de eerste serieuze klim van de dag, definitief door het ijs.

Ook Adam Yates moest de anderen in de toptien van het klassement als vroeg laten gaan.

Kort na de start ontstond een kopgroep van zeventien renners, onder wie Vincenzo Nibali en Peter Sagan. Nibali heeft een goed algemeen klassement al uit zijn hoofd gezet en jaagt deze Tour op ritzeges.

Op de flanken van de eerste serieuze klim, de Col du Soulor (eerste categorie), viel de kopgroep uiteen. Nibali, Elie Gesbert en Tim Wellens (drager van de bolletjestrui) rondden samen de top.

Peter Sagan Reuters

Na de Soulor werden Nibali, Gesbert en Wellens teruggepakt door andere aanvallers uit de vroege kopgroep. Romain Sicard demarreerde en begon met een voorsprong van anderhalve minuut op de groep met geletruidrager Alaphilippe als eerste aan de Tourmalet.

Gesbert haalde zijn landgenoot bij, maar werd op tien kilometer van de finish ingerekend door de favorietengroep, waarna de strijd tussen de klassementsmannen begon.

Uitslag en stand na Touretappe 14

STER reclame