Jumbo-Visma heerst in eerste Tourweek: 'Net een stelletje piraten'
Op de eerste rustdag van de Tour de France zal iedereen bij Jumbo-Visma met een grote glimlach ontwaken. De ploeg won maar liefst vier etappes, droeg de gele trui en kopman Steven Kruijswijk staat er uitstekend voor in het algemeen klassement.
"Het is net een stelletje piraten met elkaar", zegt oud-renner en analist Rob Harmeling. "Ze durven aan te vallen en de renners stralen uit dat ze elkaar alles gunnen. Maar dat het leidt tot vier overwinningen in tien dagen, is echt ongekend."
'Hij leeft helemaal op'
Harmeling stond maandagmiddag, kort na de verrassende ritzege van Wout van Aert, achter de finish. Hij zag van dichtbij de vreugde bij Tony Martin. "Een oude geslepen vos", omschrijft Harmeling hem.
"Die stond ook bijna in tranen. Zelf heeft hij vijf Touretappes gewonnen en werd hij drie keer wereldkampioen tijdrijden. Hij is gepokt en gemazeld, maar leeft helemaal op van het succes in de ploeg."
Kijk hier de samenvattingen van de etappes die Jumbo-Visma won:
De enige Nederlandse wielerploeg op het hoogste niveau is van ver gekomen. 2015 wordt alom gezien als het dieptepunt. De ploeg pakte maar zes overwinningen in het hele seizoen, wat de sfeer er niet beter op maakte.
Maar sindsdien werd er ieder jaar meer gewonnen. Dit jaar staat de teller zelfs al op 39 zeges, alleen Deceuninck-Quick-Step (48) scoort beter.
Harmeling: "Jumbo-Visma is een hele meneer in het peloton geworden, ze zijn niet meer het sukkeltje van de klas. Een paar jaar geleden reden ze sporadisch een uitslag en waren ze eigenlijk pelotonvulling. Nu is het een van de leading teams, ze behoren tot de topvijf in de wereld."
Dylan is vooral heel streng voor zichzelf en dat siert hem.
"Iedere renner weet wel waar hij graag zou willen rijden", vervolgt Harmeling. "Een paar jaar geleden zal Lotto-Jumbo niet bij veel renners op het lijstje gestaan hebben. Maar als je dat nu vraagt, denk ik dat Jumbo-Visma heel goed scoort."
"Dat heeft te maken met de begeleiding, ze kijken veel meer naar wat er per persoon mogelijk is. Ze hebben een plan B, kunnen snel switchen."
"Door dat plan B hoeft Wout van Aert zijn eigen ambities niet in de ijskast te zetten. De ploeg heeft meerdere strijdplannen. Daarmee spreken ze de potentie van de renners veel meer aan."
Bekijk hier het interview met Wout van Aert in De Avondetappe:
De eenheid die de ploeg uitstraalt, ziet Harmeling ook bij sprinter Dylan Groenewegen. Een week geleden kwam hij in de massasprint van de vierde etappe niet verder dan de vijfde plaats en dat weet hij aan zijn eigen gebrekkige communicatie.
"Groenewegen hoeft dan niet te worden aangesproken, hij zocht het direct na de finish bij zichzelf. Dat vind ik wel uniek, want sprinters zijn vaak enorme eigenheimers. Het ligt altijd aan een ander, maar dat heeft Groenewegen niet."
"Daarmee onderscheidt hij zich en het maakt hem een mooie renner. Dylan is vooral heel streng voor zichzelf en dat siert hem."