Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Etappe 2: 'Groenewegen meer ballast dan motor voor de ploeg'

NOS Wielrennen
Het profiel van de tweede etappe van de Tour NOS

Met de gele trui om de schouders van Mike Teunissen en een pijnlijke heup bij Dylan Groenewegen begint Jumbo-Visma vanmiddag aan de ploegentijdrit in de Tour de France.

De renners rijden 27,6 kilometer dwars door Brussel. De start is nabij het Koninklijk Paleis, de finish ligt in de buurt van het Atomium en het Koning Boudewijn Stadion.

'Je moet alles durven geven'

Ineos is om 14.30 uur de eerste ploeg die van het startpodium rijdt, Jumbo-Visma om 16.15 uur de laatste. Commentator en specialist Maarten Ducrot over de kunst van het afleveren van een goede ploegentijdrit.

"Het is een totaal andere discipline dan een gewone etappe. Het grote verschil is dat je niet voor jezelf rijdt, maar in dienst van de ploeg. Normaal moet je zorgen dat je niet kapot gaat, maar in een ploegentijdrit moet je dat juist wel doen. Je moet alles durven geven."

1984: Maarten Ducrot in het wiel van Gert Jakobs tijdens de Spelen van Los Angeles ANP

Renners moeten zich leeg rijden, maar wel op de goede manier. "Als je op kop rijdt en je voelt je goed, moet je niet harder gaan rijden. Die fout wordt vaak gemaakt, maar je moet langer op kop rijden."

'Niet verkrampt raken'

Het hebben van een goede tijdrijder in de ploeg is daarmee niet per se een voordeel. "Iemand als Tony Martin (viervoudig wereldkampioen tijdrijden, red.) moet vooral niet te hard willen rijden. Je moet met z'n allen een eenheid zijn."

"De renner die na hem op kop komt, kan denken: oh, ik moet ook zo lang of zo hard op kop. Dan raak je verkrampt. Je gaat je inhouden en dat moet je juist niet doen, dat heeft een averechts effect."

Goed op elkaar ingespeeld zijn is daarbij cruciaal. Daarom trainde Jumbo-Visma afgelopen week nog op de vliegbasis van Woensdrecht.

Bekijk hier de reportage:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Jumbo-Visma legt op Vliegbasis Woensdrecht de basis voor de ploegentijdrit

Jumbo-Visma wordt door velen gezien als een van de favorieten voor de dagzege en daarmee ziet het er goed uit voor Teunissen. Ducrot: "Ze willen die gele trui hoe dan ook behouden. Maar het wordt moeilijk, vooral Groenewegen gaat het lastig krijgen."

Zaterdag kon Dylan Groenewegen niet meesprinten na een val op anderhalve kilometer van de meet. "Hij miste de gele trui, maar die kwam wel op zijn hotelkamer te hangen. Daar zal hij met een gezonde afgunst naar gekeken hebben."

"Zijn lichaam zal niet soepel zijn, Groenewegen ging zo had onderuit... Hij zal moeten afzien als een paard. Voor de ploeg is hij eerder ballast dan een motor."

De oudst nog levende winnaar had in 1960 zijn Tourzegge wil prolongeren, maar al in België kneep hij in de remmen. Herman van der Zandt over de Spanjaard Federico Bahamontes:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Herman over Federico Bahamontes, wachtend op het station van Brussel

De Tour-uitzendingen van zondag 7 juli

Radio Tour de France 14.00 uur NPO Radio 1
Etappe 2: liveblog 14.00 uur NOS-app en NOS.nl
Etappe 2: live-verslag 14.20 uur NPO 1, NOS-app en NOS.nl
Etappe 2: live (ontknoping) 15.50 uur NPO 2, NOS-app en NOS.nl
De Avondetappe 22.12 uur NPO 1, NOS-app en NOS.nl

STER reclame