Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Geen Tour voor Froome na zware val: gebroken heup, dijbeen, elleboog en ribben

Aangepast
Chris Froome Getty

Chris Froome is woensdag bij de verkenning van de tijdrit in het Criterium du Dauphiné hard onderuitgegaan. Hij kan niet deelnemen aan de Tour de France, die op 6 juli van start gaat in Brussel.

Na zijn val werd de Brit afgevoerd naar het ziekenhuis, waar onderzoek uitwees dat hij zijn rechterdijbeen, rechterelleboog, een heup en enkele ribben heeft gebroken.

Dave Brailsford, manager van de Ineos-wielerformatie, restte daarom slechts een conclusie: geen Tour dit jaar voor de viervoudig winnaar. "Het zal behoorlijk lang duren voordat hij weer kan fietsen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'De wind nam zijn voorwiel mee toen hij zijn neus wilde snuiten'

"Het was een zware val", aldus Brailsford. "Chris ging in volle snelheid onderuit, in een afdaling. Hij haalde een hand van z'n stuur om z'n neus te snuiten en de wind nam z'n voorwiel mee. Hij klapte met 60 kilometer per uur tegen een muur."

Gebroken dijbeen

"De ambulance was snel ter plekke. Hij is behandeld en wacht op een helikopter die hem naar Lyon of Saint-Etienne kan brengen. Het lijkt erop dat z'n rechterdijbeen gebroken is", was de eerste diagnose. Het zou daar niet bij blijven.

Ooggetuige Poels: 'Froome ging echt verschrikkelijk hard onderuit'

Wielrenner Wout Poels reed achter zijn ploeggenoot Chris Froome toen die tijdens de verkenning van het tijdritparcours hard ten val kwam.

Froome had de Dauphiné aangestipt als voorbereidingswedstrijd op de Tour de France die op zaterdag 6 juli begint. Hij won de Dauphiné in 2013, 2015 en 2016. In al die jaren won hij vervolgens ook de Tour.

STER Reclame