Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Clement over Lotto-Jumbo: 'Zo mooi hoe alles op zijn plaats valt'

Hij is er niet bij en dat is eigenlijk prima. Stef Clement, patron van Lotto-Jumbo, moest de Tour de France geblesseerd aan zich voorbij laten gaan en keek de afgelopen weken vanuit huis toe hoe zijn ploeg de grootste rittenkoers ter wereld mede kleur gaf.

"De eerste dagen is dat moeilijk en ben je onbewust gefrustreerd aan het kijken", vertelt de 35-jarige Brabander in De Avondetappe. "Maar het is zo mooi om te zien hoe alles op zijn plaats valt deze Tour."

Met de twee etappezeges van Dylan Groenewegen, de hoge klasseringen van Primoz Roglic (derde) en Steven Kruijswijk (vijfde) en de etappezege in de koninginnenrit van Roglic is Lotto-Jumbo bezig aan zijn beste Tour ooit.

Zelden gaven de geel-zwarten zoveel kleur aan Frankrijk. In de sprintetappes sloegen ze toe, in de heuveletappes vielen ze aan en in de bergetappes werd de koers hard gemaakt.

"Het is jarenlang een stuk minder geweest. De ploeg heeft veel shit over zich heen gehad", weet Clement, die vanaf 2009 - eerst Rabobank, toen Belkin en nu Lotto-Jumbo - betrokken is bij de ploeg. In 2014 vertrok hij naar IAM Cycling, om na twee jaar weer terug te keren.

Steven Kruijswijk haalt zijn hoogste niveau ooit.

Stef Clement over zijn ploeggenoot

Clement is lovend over de prestaties van zijn kompanen. "Dit is de beloning voor keihard werk. Primoz is de verrassing van de Tour, mijn vriend en kopman Steven Kruijswijk stijgt boven zichzelf uit en haalt zijn hoogste niveau ooit. Hij is zelfs beter dan in de Giro die hij bijna won. Dylan bevestigt zijn klasse en mijn vervanger Antwan Tolhoek doet het fantastisch."

Clement: 'Bijzonder hoe Kruijswijk en Roglic met elkaar zijn omgegaan'

De karaktervolle koerskapitein viel verder de samenwerking tussen Roglic en Kruijswijk op. "Primoz is de aangewezen kopman Steven letterlijk voorbijgereden in de koers, maar ook in de hiërarchie."

"Dat kan wrijving opleveren, maar je hoorde niemand erover. Dat hebben ze samen heel goed opgelost. Ze hebben als enigen voordeel gehaald uit het feit dat ze met twee man in de top zaten", analyseert Clement.

Om te eindigen met: "Primoz Roglic is de rijzende ster van dit fietsseizoen."

De Tour-uitzendingen van 28 juli

Etappe 20: live 12.00 uur NPO 1 en NOS.nl
Radio Tour de France 14.00 uur NPO Radio 1
Sportjournaal: de samenvatting 18.46 uur NPO 1 en NOS.nl
De Avondetappe 22.21 uur NPO 1 en NOS.nl

STER reclame