Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Tom Dumoulin woest na winst Roglic Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Tom Dumoulin was na afloop van de negentiende etappe woest op een motor die in de laatste afdaling van de dag voor de favorietengroep reed. "Ik word gewoon strak uit het wiel gereden op een recht stuk. Primoz (Roglic, red.) zit gewoon vol achter de motor. Hij kan er niks aan doen en hij was gewoon de sterkste, maar op deze manier, het slaat nergens op."

Volgens Dumoulin had de uiteindelijke etappewinnaar Roglic het voordeel van de slipstream van de motor. "Ik zit de hele afdaling in zijn wiel, geen probleem, maar op het enige vlakke stuk rijdt hij weg. Ik sprint volle bak, maar ik kom geen meter dichterbij. Hier ben ik ziek van, dit slaat nergens op. Hier ben ik echt ziek van. Die motor moet gewoon achter ons rijden", foeterde Dumoulin.

De renner van Sunweb kwam achter Roglic in het groepje met de favorieten binnen, maar verloor in de sprint van geletruidrager Geraint Thomas die dankzij de bonificatieseconden ook nog zes tellen uitliep. Het verschil tussen de twee is nu 2.05.

Roglic wint, Thomas snoept Dumoulin bonificatieseconden af

Primoz Roglic was uiteraard erg blij met zijn overwinning. "Het was een zware dag, gelukkig voelde ik mij goed", zei hij na de finish. Hij ging ook nog even in op de kritiek van Dumoulin op de motor en de slipstream waar Roglic voordeel van zou hebben gehad. "We hebben allemaal dezelfde mogelijkheden om vooraan te rijden. Ik heb geen invloed op waar ze (de motoren, red.) rijden. Het is moeilijk om hier commentaar op te leveren."

Roglic' ploeggenoot Steven Kruijswijk was tevreden met de prestaties van Lotto-Jumbo. Hij steeg zelf van de zesde naar de vijfde plek in het klassement en zag Roglic ook een plekje opschuiven, van vier naar drie. "Vijfde en derde in het klassement en winnen. Beter kan gewoon niet."

'Berewerk'

De ploeg drukte duidelijk een stempel op de etappe, zag Kruijswijk ook. "Robert Gesink verrichtte berewerk door het gat naar twee minuten te verkleinen. Daarna probeerde ik het en kwam Primoz terug. Hij is zo sterk. Hij vroeg op een gegeven moment of ik wilde overnemen, maar dat ging niet meer van harte."

STER reclame