Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

NOS Wielrennen

Kruijswijk wil aanvallen: 'Je moet durven verliezen om te winnen'

Kruijswijk: 'We zijn niet bang om de knuppel in het hoenderhok te gooien'

Voor de eerste examens van de Tour zijn Lotto-Jumbo-renners Primoz Roglic en Steven Kruijswijk "met vlag en wimpel" geslaagd, zegt ploegleider Frans Maassen.

Roglic (vierde in het klassement) en Kruijswijk (zevende) slaagden er niet in een etappe te winnen, maar beide renners vielen de tweede Tourweek wel op.

Kruijswijk deed dat met een zeventig kilometer lange solo die hem dicht bij de winst op Alpe d'Huez bracht. Twee dagen later pakte Roglic acht seconden terug op de topdrie van het klassement: Geraint Thomas, Chris Froome en Tom Dumoulin.

Sky moe maken

"Iedereen die in de toptien staat, is nog kandidaat voor het podium", zegt Maassen, "maar de drie renners die er nu staan, zijn wel torenhoog favoriet."

Volgens Kruijswijk is het zaak om Thomas en Froome te isoleren in de Pyreneeën. "We moeten proberen Sky moe te maken en ervoor zorgen dat ze zelf het werk moeten opknappen. Nu hebben ze elke keer een ploegmaat die het gat kan dichtrijden."

Dat wil de Brabander doen door aan te vallen. "Als je blijft afwachten en je komt er op de streep achter dat de anderen toch niet zo goed waren, ben je te laat. Je moet durven verliezen om te winnen. Ik denk dat we niet bang zijn om een keer de knuppel in het hoenderhok te gooien."

Een aanval van Lotto-Jumbo op Sky kan gunstig zijn voor Tom Dumoulin. Maar van een verbond tussen de Nederlandse klassementsmannen is volgens Kruijswijk geen sprake. "Je kan elkaar helpen, maar uiteindelijk rijden we voor ons eigen resultaat en niet voor dat van Tom."

Bluffen

"Misschien dat we een keer bluffen. Dan rijd ik bijvoorbeeld niet achter Tom aan, maar laat ik Froome of Thomas het werk doen. Maar daar heb je niet zozeer een verbond voor nodig. Je moet gewoon slim koersen."

Steven Kruijswijk onderweg in de etappe naar Alpe d'Huez ANP

Kruijswijk moest afgelopen donderdag drie kilometer voor de top van Alpe d'Huez capituleren en werd daardoor toch niet de opvolger van Gert-Jan Theunisse, de laatste Nederlandse winnaar op de beroemde Alp. Zijn poging leverde de Brabander wel veel positieve reacties op. "Dat zal ongetwijfeld", zegt Kruijswijk. "Maar dat was niet de reden, je rijdt voor een resultaat."

"Ik vind het mooi om op intuïtie te koersen. Mensen vonden het wel een gewaagde actie en dat is leuk om te horen. Maar we gaan wel voor het resultaat."

Meesterknecht

De Tour kent nog drie bergetappes, dus dat resultaat kan nog komen, weet Kruijswijk. "Ik voel me nog altijd heel goed en dat terrein ligt me beter. Ik denk dat we er met z'n tweeën heel goed voorstaan."

Het maakt me niet zo veel uit of ik tweede, derde of vijftiende word.

Primoz Roglic

Na twee weken is bij Lotto-Jumbo, net als bij Sky, niet de kopman de hoogst geklasseerde renner, maar de meesterknecht. Primoz Roglic staat 1.19 voor op Kruijswijk in het klassement.

Het podium is in zicht, maar daar houdt de Sloveen zich niet echt mee bezig. "Het maakt me niet zo veel uit of ik tweede, derde of vijftiende word. Ik ga mijn best doen voor het team. Dan zal ik aan het einde zeker blij zijn."

Het algemeen klassement na de vijftiende etappe in de Tour de France NOS

Roglic is pas bezig aan de tweede grote ronde uit zijn carrière en weet dat hij daarmee ver achterloopt op Thomas (13), Froome (18) en Dumoulin (10).

"Ik moet nog altijd veel leren. Die andere jongens hebben al zo veel grote rondes gereden, daar kan ik me niet mee vergelijken. Ze hebben veel meer ervaring. Maar ik voel me nog goed en ik ga mijn best doen de komende dagen."

Ook Maassen waagt zich niet aan een concrete doelstelling. "Ik denk dat we elke dag ons topniveau moeten halen in de derde week. We moeten het maximale eruit halen. Wat dat is, zien we in Parijs wel."

Bekijk hier het profiel van de resterende etappes van de Tour:

STER reclame