Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Mollema is er dichtbij, maar Cort Nielsen wint in Carcassonne Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Magnus Cort Nielsen heeft de vijftiende etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Bauke Mollema deed tot lang in de finale mee, maar kwam in de sprint in Carcassonne tekort voor de dagzege.

Mollema maakte de hele dag deel uit van een grote kopgroep, die op de laatste klim van de dag (eerste categorie) uit elkaar viel. Rafal Majka kwam als eerste boven, maar in de lange afdaling werd hij teruggepakt door een groep van zeven renners.

Zes kilometer voor de finish demarreerde Mollema, hij kreeg Cort Nielsen en Ion Izagirre met zich mee. In de sprint was de Deen een maatje te groot voor zijn twee concurrenten.

Geen veranderingen in top klassement

In de top van het klassement vonden geen verschuivingen plaats. Daniel Martin, de nummer tien in de rangschikking, viel op de Pic de Nore aan, pakte een minuut, maar werd niet lang daarna ingerekend door de favorietengroep.

Geraint Thomas gaat daardoor als geletruidrager de tweede rustdag in. Chris Froome volgt in het klassement op 1.39. Tom Dumoulin staat derde, hij geeft 1.50 toe op de Welshman.

Mollema na derde plaats: 'Nielsen gewoon te snel voor me'

Een groep van 29 renners slaagde er ruim een uur na het vertrek in Millau in weg te komen uit het peloton. Onder anderen Mollema, Niki Terpstra en groenetruidrager Peter Sagan sprongen mee.

Op de tweede col van de dag ging het Lilian Calmejane te langzaam. De Fransman pakte ruim een minuut op de andere koplopers, maar na overleg met de ploegleiding staakte hij zijn aanval. Een solo van ruim honderd kilometer was ook Calmejane blijkbaar te gortig.

Nadat Calmejane was teruggezakt in de kopgroep probeerde Terpstra tot twee keer toe los te komen. Bij een van zijn pogingen kreeg hij Sagan mee, maar een echte ontsnapping was het duo toch niet vergund. Het peloton met de klassementsmannen reed inmiddels al op zo'n tien minuten.

Ploegleider maant Calmejane tot kalmte: 'Weet je wel hoe ver het nog is?'

Een demarrage van Fabien Grellier en Julien Bernard was wel succesvol. Het duo begon als eerste aan de slotklim, waar de grote kopgroep uit elkaar viel na een aanval van Domenico Pozzovivo.

Niet de Italiaan zelf, maar Majka profiteerde daar het meest van. De Pool overbrugde de minuut naar de twee Fransen als eerste en kwam alleen op kop te rijden.

Mollema lange tijd kansrijk

Bauke Mollema kon mee in de eerste achtervolgende groep. Op de top had hij alleen gezelschap van sprinter Magnus Cort Nielsen, maar in de afdaling sloten vijf renners zich bij hen aan. Majka's voorsprong bedroeg maximaal een halve minuut, maar hij gaf zich op vijftien kilometer van de streep gewonnen.

Bekijk hier de samenvatting (6.06 min.) van de etappe:

Samenvatting etappe 15: Mollema komt tekort in sprint, Cort Nielsen wint

Uitgerekend Cort Nielsen, op papier de beste sprinter, wilde een sprint voorkomen, maar zijn demarrage leidde tot niets. Even later ging Mollema ervandoor. De Deen van Astana en Izagirre sprongen met hem mee, de vijf anderen keken naar elkaar en waren geklopt.

Mollema pokerde in de slotklilometer, begon op de derde plaats aan de sprint, maar kon Cort Nielsen en Izagirre toch niet meer voorbij.

De uitslag van de vijftiende etappe

STER reclame