Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Groenewegen: mooie hè, hier hebben we zo hard voor getraind

"Mooi, hè? Wat de eerste dagen niet lukte omdat de benen er niet waren, is nu twee dagen op rij wel raak", klonk Dylan Groenewegen nog redelijk nuchter na zijn tweede ritzege in de Tour de France op rij. "Daar hebben we ook zo hard voor getraind de afgelopen weken."

De sprinter van Lotto-Jumbo moest het in de laatste kilometers van de achtste etappe naar Amiens doen zonder vaste gids Timo Roosen, die kort voor de finale in een valpartij belandde, maar hij bleek ook zelf heel goed de weg te kunnen vinden in de naar de finish snellende meute.

Wiel van Greipel

Groenewegen, die gisteren de snelste was geweest in Chartres, koos het wiel van André Greipel. Hij liet zich niet verleiden door Peter Sagan, die al vroeg de sprint aanging, maar gooide op het juiste moment de turbo erop.

"Ik zag Gaviria met Greipel vechten om zijn positie en toen dacht ik: dan ga ik nu maar. Ik voelde mij ietsje minder dan gisteren, maar het was goed genoeg."

Groenewegen klopt Gaviria opnieuw: tweede ritzege op rij Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Een tweede dagsucces op rij in Tour de France is maar voor weinig Nederlandse renners weggelegd, zo heeft het verleden geleerd. De 25-jarige Groenewegen kan vanaf vandaag in één adem genoemd worden met Joop Zoetemelk en Jan Raas, illustere namen uit de vaderlandse wielergeschiedenis die in respectievelijk 1976 en 1978 hetzelfde presteerden.

'Helemaal uit onze plaat'

"We gingen helemaal uit onze plaat in de auto", reageerde ploegleider Frans Maassen op het tweede dagsucces voor Lotto-Jumbo. "Het was geweldig."

"We zagen op beeld niet heel goed waar Dylan zat in het peloton. Hij hield zich goed verscholen. Hij was natuurlijk zijn lead-out Timo kwijt. Dat was een beetje zorgelijk. Maar hij heeft het super gedaan. Hij wint gewoon met twee vingers in zijn neus."

Na de etappezege van gisteren was er een last van de Lotto-Jumbo-schouders gevallen, moet Maassen bekennen. "We zitten nu in een flow. Dan heb je het gevoel: het gaat vandaag wéér lukken.

Maassen: Groenewegen wint met twee vingers in z'n neus

STER reclame