Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Groenewegen klopt Gaviria opnieuw: tweede ritzege op rij Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dylan Groenewegen heeft zijn huzarenstukje van vrijdag herhaald in de Ronde van Frankrijk. Groenewegen won in Amiens ook de achtste etappe met overmacht.

Peter Sagan trok de sprint aan. Fernando Gaviria, eveneens winnaar van twee Touretappes dit jaar, kwam klem te zitten tussen André Greipel en het hek. De Colombiaan deelde daarbij tot twee keer toe een kopstoot uit.

Het lukte Groenewegen net als vrijdag het gedrang te ontwijken, waarna hij met een veel hogere topsnelheid langs zijn concurrenten spurtte. Greipel finishte op een half wiel van Groenewegen als tweede.

Gaviria kwam als derde over de streep, maar hij en Greipel werden door de jury na afloop teruggezet naar de laatste plaatsen van het peloton wegens hun schermutselingen.

Raas, Zoetemelk én Groenewegen

Met zijn tweede ritzege op rij schaart de Lotto-Jumbo-renner zich in een bijzonder rijtje. Hij is na Joop Zoetemelk (1976) en Jan Raas (1978) de derde Nederlander die twee dagen op rij een etappe wint in de Ronde van Frankrijk.

Groenewegen: mooi hè, hier hebben we zo hard voor getraind

Zeventien kilometer voor het einde van een saaie etappe werd het peloton opgeschrikt door een valpartij, waar onder anderen Bauke Mollema bij betrokken was. De kopman van Trek keerde echter snel weer terug in het peloton.

Ook Daniel Martin en Timo Roosen, een van de helpers van Groenewegen, kwamen op achterstand te rijden. De groep met Martin kwam 1.16 na Groenewegen over de streep.

Bekijk hier de samenvatting (4.54 min.) van de achtste etappe:

Samenvatting etappe 8: Groenewegen weer de sterkste Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Etappe als een fietsvakantie

Tot die tijd had de etappe van Dreux naar Amiens meer weg van een uit de hand gelopen fietsvakantie dan van een rit in de grootste wielerwedstrijd ter wereld. Het tempo van de renners lag zo laag dat zelfs het langzaamste tijdschema niet kon worden vastgehouden.

De eerste demarrage kwam op naam van Marcus Burghardt (Bora), maar hij gebruikte zijn voorsprong slechts voor een plaspauze en om het peloton toe te zwaaien vanuit de berm.

Burghardt zwaait naar peloton Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De volgende renner die op avontuur ging was niemand minder dan klimmer Laurens ten Dam. Ook hij demarreerde lachend, maar Ten Dam kreeg gezelschap van twee serieuze aanvallers: Marco Minnaard, de Nederlander van Wanty, en Fabien Grellier (Direct Energie).

Nadat Minnaard het bergpuntje had gepakt op de eerste heuvel van de dag (vierde categorie) werd Ten Dam door de ploegleiding van Sunweb gesommeerd zich te laten terugzakken in het peloton.

Een verrassende demarrage: Laurens ten Dam gaat ervandoor Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Minnaard en Grellier kregen alle ruimte van het peloton, hun voorsprong bedroeg maximaal ruim zes minuten. De sprintersploegen hielden echter te allen tijde de controle over het duo met het oog op een massasprint.

Grellier pakte het tweede bergpunt (ook vierde categorie) terwijl de voorsprong langzaam slonk. Minnaard liet zich als eerste inrekenen, op zeven kilometer voor het einde zat ook de aanval van Grellier erop.

Van Avermaet weer attent

Net als vrijdag pakte Greg Van Avermaet drie bonificatieseconden bij het bonuspunt, waardoor zijn voorsprong op nummer twee Geraint Thomas in het klassement groeide naar zeven seconden.

De uitslag van de achtste etappe

STER reclame