Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Official broadcaster

Etappe 6: favorieten moeten aan de bak naar Mûr de Bretagne

Het profiel van de zesde etappe van de Ronde van Frankrijk NOS

Op dag zes van de Ronde van Frankrijk zullen de klassementsmannen voor het eerst kleur moeten bekennen. De etappe begint aan de Atlantische kust in Brest en finisht 181 kilometer later in Mûr de Bretagne, met een klim van twee kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9.

Michiel Elijzen, ploegleider bij Veranda's Willems-Crelan en NOS-analist, verwacht vuurwerk in de finale.

Wat herinner je je als renner nog van de klim in Mûr de Bretagne?
"Hij is rechttoe rechtaan, maar heel steil. Ik vond het echt een pittige klim. Met twee kilometer is hij bovendien te lang om in één keer op te sprinten, dat red je niet."

"De wegen in Bretagne zijn smal, dus een goede positie kiezen is lastig. De klassementsmannen moeten echt opletten, want het zal een hectische finale worden."

In 2011 en 2015 werd de klim in Mûr de Bretagne ook beklommen in de Tour. Bekijk hier de slotfase van die etappes:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Mûr de Bretagne in 2011 en 2015: Evans klopt Contador, Vuillermoz wint solo

Ga je de televisie pas aanzetten als ze gaan klimmen of al eerder in de etappe?
"Dat ga ik toch al op zo'n 140 kilometer van de streep doen, hoor. Er gaat ongetwijfeld weer een kopgroepje wegrijden, maar heel veel ploegen zullen hun kopman op de eerste rijen willen hebben. Dan ligt het tempo vanzelf hoog."

"Zowel de klassementsmannen als types als Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert kunnen hier winnen. Maar ik tip Julian Alaphilippe, die vond ik gisteren heel sterk."

Startplaats Brest is onder meer bekend van een monsterlijke koers van meer dan duizend kilometer. Herman van der Zandt 'vertelt' erover:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Een wielerkoers van 1.200 kilometer: Parijs-Brest-Parijs

Wat betekent het voor de koers dat ze twee keer moeten klimmen in Mûr de Bretagne?
"Ik verwacht dat het bij de eerste doorkomst al los zal gaan. Na die eerste beklimming is het nog maar zestien kilometer tot de finish. Op de smalle wegen zal het even duren voor de organisatie in het peloton terug is, dus een groepje met goede renners heeft zeker kans om weg te blijven."

"Het bonuspunt (waar drie, twee en één bonificatieseconden te winnen zijn, red.) nodigt bovendien uit om een aanval te plaatsen. Zeker voor renners die het geel willen hebben."

Wat voor tijdsverschillen kunnen er ontstaan?
"Ik verwacht geen grote verschillen tussen de klassementsmannen. Er zijn hooguit bonificatieseconden te winnen. Froome reed in 2015 sterk in Mûr de Bretagne, hij zou een paar tellen terug kunnen pakken."

De uitzendingen van 12 juli

Radio Tour de France 14.00 uur NPO Radio 1
Etappe 6: live 14.10 uur NPO 1 en NOS.nl
Sportjournaal: de samenvatting 18.46 uur NPO 1 en NOS.nl
De Avondetappe 22.08 uur NPO 1 en NOS.nl

STER Reclame