Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Sagan sprint naar zege in lastige finale in Quimper Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Peter Sagan heeft de vijfde etappe van de Tour de France gewonnen. De Slowaakse wereldkampioen was in de lastige finale in Quimper, na een slotkilometer met een stijgingspercentage van 4,8 de sterkste voor Sonny Colbrelli en Philippe Gilbert.

Greg Van Avermaet kwam als zevende over de streep en behoudt de gele trui. Gilbert pakte weliswaar vier bonificatieseconden, maar dat was niet genoeg om Van Avermaet uit de leiderstrui te rijden.

De klassementsmannen kwamen in de bochtige finale niet in de problemen en finishten allen in de eerste groep.

De tijdsverschillen van de favorieten ten opzichte van Tom Dumoulin na de vijfde etappe NOS / AFP

De finale ontbrandde op twaalf kilometer voor het einde met de strijd om respectievelijk drie, twee en één bonificatieseconden bij het bonuspunt.

Alaphilippe, de nummer vijf in het klassement, won de sprint. Ook geletruidrager Van Avermaet mengde zich in het secondenspel en pakte twee seconden op de concurrentie. Alleen op Alaphilippe verloor hij één tel, maar omdat de Fransman op de streep niet verder kwam dan de vijfde plaats behield van Van Avermaet het geel.

De kopgroep van de dag bestond uit acht renners die acht kilometer na de start op avontuur gingen. Toms Skujins en Lilian Calmejane bleven het langst uit de greep van het peloton, maar zij moesten bij het bonuspunt capituleren.

De kopgroep bestond naast Skujins en Calmejane uit Sylvain Chavanel, Jasper de Buyst, Nicolas Edet, Julien Vermote en Elie Gesbert. De aanvallers pakten maximaal vier minuten voorsprong.

Op het eerste beklimminkje van de dag gaf Chavanel gas. Hij pakte ook de bergpunten op de tweede en derde helling, waarna hij werd bijgehaald door Calmejane, Skujins en Edet.

Op die colletjes moesten de pure sprinters het peloton al laten gaan. Onder anderen Mark Cavendish, Marcel Kittel en André Greipel reden al voor de finale op meerdere minuten van het peloton.

Bekijk hier de samenvatting (4.51. min) van de vijfde etappe:

Samenvatting etappe 5: Sagan wint weer, Van Avermaet behoudt geel Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De vroege inspanningen werden Chavanel richting de vierde van in totaal vijf beklimmingen te veel. Hij zakte weg uit de kopgroep en reed al in de staart van het peloton toen de bergtrui ondanks meerdere uren in de aanval aan zijn neus voorbijging.

De Let Skujins won het sprintje op het laatste heuveltje van de dag, waardoor hij één punt voorsprong op Chavanel heeft en donderdag de bolletjestrui mag aantrekken.

De uitslag van de vijfde etappe

STER reclame