NOS Wielrennen

Debutant Gaviria beleeft droomstart in Tour

Gaviria wilde ploeggenoten bijna zeggen: dat redden we toch niet meer

Fernando Gaviria is met twee zeges uit drie massasprints voorlopig de succesvolste man van in de 105de Tour de France. Geen slechte score voor een debutant, want de 23-jarige Gaviria mag dan al vier ritzeges in de Giro op zak hebben, in de Ronde van Frankrijk startte hij nog niet eerder.

"Ik ben heel goed begonnen. We hadden de gele trui. Dat was de grote droom", zegt de Colombiaan, die op veel support uit eigen land kan rekenen. "Iedereen is dolenthousiast omdat we alles geven voor ons land."

In de eerste etappe hield Gaviria wereldkampioen Peter Sagan een fietslengte achter zich. Dinsdag kwam de Slowaak tot naast het achterwiel van de QuickStep-renner, maar meer zat er niet in.

Bekijk hier de twee overwinningen van Gaviria in de Tour:

In de slotfase van de etappe naar Sarzeau hield Gaviria eigenlijk helemaal geen rekening meer met de dagzege. De voorsprong van de kopgroep bleef lange tijd zo groot dat er een verrassing in de maak leek.

De sprinters zouden het moeten doen met een gevecht om de vijfde plaats. "Ik heb eraan gedacht om mijn ploeggenoten te zeggen dat we moesten stoppen. Het leek onlogisch om te blijven knokken, want ik dacht dat we het toch niet zouden halen. Maar de ploeg had alles onder controle en het goed ingeschat."

Geen steun

Niki Terpstra wond zich na afloop op omdat hij geen steun had gekregen van de andere sprintersploegen. "Als de vier aanvallers wegblijven, gaat je sprinter sowieso niet winnen. Als we ze wel pakken, maak je nog een kans. Wij moesten het rechtzetten en dat is gelukkig gelukt."

Terpstra snapt niet dat andere ploegen niet werkten: een vreemd signaal

Met twee ritzeges kan de Tour van Gaviria al bijna niet meer kapot. Wat wil hij nog meer? "Ik bekijk het van dag tot dag. Ik kijk wel hoe mijn benen zijn en zo ben ik van plan Parijs te halen."

De etappe van vandaag lijkt te veel gevraagd van Gaviria, want de slotkilometer kent een stijgingspercentage van 4,8. "Het wordt zwaar. Morgen zijn er andere renners om van te genieten. We zien wel wat de ploegleiding beslist."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl