Tour de France

Brussel - Parijs, 6 juli - 28 juli 2019

Gaviria klopt Sagan en Greipel; Groenewegen vierde

Fernando Gaviria heeft zijn tweede ritzege behaald in de Ronde van Frankrijk. Na de eerste etappe won de Colombiaanse Tourdebutant in Sarzeau ook de vierde rit.

Groenetruidrager Peter Sagan eindigde op een wiel achterstand op Gaviria als tweede, voor André Greipel.

Dylan Groenewegen kon in tegenstelling tot zondag wel meesprinten om de zege. Hij kwam als vierde over de streep in een etappe die een veel spannendere finale kende dan verwacht.

Na twee kansloze pogingen in de eerste etappes maakten de aanvallers in de vierde rit, van La Baule naar Sarzeau, in de finale serieus kans op de ritzege.

De eerste halvefinalisten van het WK voetbal hadden elk twee renners in de kopgroep: Jerôme Cousin (Direct Energie) en Anthony Perez (Cofidis) vertegenwoordigen Frankrijk, Dimitri Claeys (Cofidis) en Guillaume Van Keirsbulck (Wanty) waren de Duivels van de dag namens België.

De voorsprong van acht minuten slonk zoals verwacht gestaag toen de sprintersploegen zich aan kop van het peloton meldden.

Een valpartij in het peloton op veertig kilometer van het einde gecombineerd met de glooiende Bretonse wegen, zorgden er echter voor dat de vier aanvallers tot iets meer dan een kilometer voor de meet mochten blijven hopen op een stunt.

Cavendish de struiken in

Het peloton gaf de aanvallers in het begin van de koersdag alle ruimte waardoor zich in Bretagne een ouderwetse wandeletappe ontvouwde. In de eerste uren zorgde Mark Cavendish voor het meest curieuze moment, door de berm in te duiken om zijn zendertje te zoeken.

Cavendish laat zendertje in berm vallen

Perez pakte het enige bergpuntje op de Côte de Saint-Jean-la-Poterie (vierde categorie). Daarmee kwam hij in punten gelijk met Dion Smith. Doordat de Nieuw-Zeelander aanzienlijk hoger staat in het algemeen klassement behield hij de bolletjestrui.

Valpartijen in finale

Ruim veertig kilometer voor de finish ging een groot aantal renners onderuit. Vijf renners die een goed klassement willen rijden werden erdoor opgehouden: Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Daniel Martin, Mikel Landa en Jakob Fuglsang.

Bekijk hier de samenvatting (3.48 min.) van de vierde etappe:

Samenvatting etappe 4: kopgroep laat peloton zweten, maar Gaviria wint Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ook Robert Gesink werd opgehouden door de val. Hij wist net als de anderen ruim op tijd terug te keren in het peloton, maar kwam na opnieuw een val, nu op vijf kilometer van het einde, alsnog op achterstand binnen.

Steven Kruijswijk, die de etappe op de te grote fiets van Gesink moest uitrijden, kwam ook ten val maar finishte in de eerste groep.

De uitslag van de vierde etappe

STER reclame