NOS Wielrennen

Dumoulin na tijdverlies Froome en Quintana: positieve dag

Dumoulin snapt niet dat Quintana niet even doorreed

"De ploeg was goed. Het was een positieve dag." Zo vatte Tom Dumoulin de eerste etappe van de Tour de France samen. Daarmee doet hij eigenlijk amper recht aan wat een bijzonder succesvolle dag het was voor de Nederlandse troef voor de eindzege.

"Het was een zware finale. Stressvol en hectisch, maar ik heb geen tijd verloren", concludeerde de renner van Sunweb. Meerdere concurrenten van Dumoulin deden dat wel en flink ook.

Chris Froome duikelde in de laatste tien kilometer van de rit over een hek en kwam vijftig seconden na ritwinnaar Fernando Gaviria over de streep.

In de groep van de Sky-renner reden ook Richie Porte (BMC) en Adam Yates (Mitchelton-Scott). Nairo Quintana reed in de slotfase lek en gaf zelfs 1.15 toe op Gaviria.

Samenvatting etappe 1: Gaviria wint, Froome valt en verliest tijd

De Colombiaan van Movistar knalde op iets meer dan drie kilometer van de aankomst op een vluchtheuvel en brak daarbij de wielen van zijn fiets. Als hij nog een paar honderd meter had kunnen doorrijden, was hij binnen drie kilometer van de finish geweest. Daarmee zou hij dezelfde tijd als de winnaar hebben gekregen.

"Dat is wel heel stom", vond Dumoulin, die op dat moment nog niet wist dat Quintana zijn wielen had gebroken op een vluchtheuvel.

"Misschien kon het niet, maar volgens mij is het devies om ook met een lekke band nog even door te rijden tot die streep van drie kilometer."

'Zo begon Froome Giro ook'

Het tijdverlies van zijn concurrenten bracht nog geen grote glimlach op het gezicht van Dumoulin, die zeker Froome niet te vroeg wil afschrijven.

"Zo begon hij in de Giro ook. En als dat de tekenen zijn, gaat hij nog een goede Tour rijden", refereerde Dumoulin aan de Giro-zege van Froome ondanks een valpartij van de Brit nog voor de eerste tijdrit.

Ploegleider Knaven over Froome: dit is geen fijne start

Servais Knaven, een van de ploegleiders van Team Sky, bleef kalm onder de tegenslag voor Froome. "Het is geen fijne start, maar Parijs is nog ver", aldus Knaven. "Chris heeft al zoveel tegenslagen gehad, dat we hem niet echt hoeven op te lappen."

Ook Froomes ploegmaat Wout Poels reageerde nuchter. "Het is niet geweldig om zo te beginnen, maar volgens mij valt de schade wel mee. Het is zoals het is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl