Tour de France

Vendée-Pays de la Loire - Parijs, 7 juli - 29 juli 2018

Official broadcaster

Etappe 21: sprinten op de Champs-Élysées, of gaat Landa nog verrassen?

Aangepast
Het profiel van etappe 21, de traditionele slotrit van Montegron naar de Champs-Élysées NOS

Het is een van de vele ongeschreven regels in de wielersport: de klassementsmannen houden zich in tijdens de etappe naar de Champs-Élysées en de sprinters vechten om de dagzege.

Voor Dylan Groenewegen is dat een ideaal scenario, maar wellicht heeft Mikel Landa andere plannen. De Spaanse Sky-coureur staat vierde in het algemeen klassement op slechts één seconde van nummer drie Romain Bardet en kan volgens NOS-analyticus Rob Harmeling nog voor een stuntje zorgen.

Kan Landa nog naar het podium?

"Hij zal het zeker nog gaan proberen. Landa rijdt al de hele Tour aanvallend, dus ik denk dat hij nog wel een poging wil wagen."

Wat moet Landa doen?

"Hij zal geen bonificatieseconden pakken in de sprint, Landa is lang niet snel genoeg om bij de beste drie te finishen. Tot ze op de Champs-Élysées zijn, zal er niks gebeuren. In Parijs moet Sky de wedstrijd dus openbreken."

Gaat dat niet tegen de erecode van het wielrennen in?

"Het is wel vaker gebeurd, hoor. In 2008 heeft Cadel Evans het peloton in stukken gebroken om Carlos Sastre uit het geel te rijden, maar dat lukte niet toen. En ook Bernard Hinault heeft het weleens geprobeerd."

Gerben Karstens blijft in 1976 de meute voor op de Champs-Élysées AFP

Als het gewoon een sprint wordt, geef je Dylan Groenewegen dan een kans?

"Groenewegen heeft eigenlijk een sprint nodig waar een tempoverstoring in zit. Dylan is het snelst als-ie opeens moet versnellen. Dat ligt vandaag niet echt voor de hand, want na de laatste bocht gaat het nog lang rechtdoor."

Maar zonder Marcel Kittel zou het toch een keer moeten lukken?

"De kaarten liggen goed, dat klopt. Het zou me zeker niet verbazen als het Groenewegen wordt."

Tot slot, wat voor weer is er voorspeld?

"Het zou regenachtig kunnen worden. Dat zou slecht zijn voor Landa, want de organisatie kan besluiten om het klassement vast te stellen bij de eerste doorkomst op de Champs-Élysées. Dan kunnen er geen tijdsverschillen ontstaan, zelfs geen seconde."

De Touruitzendingen van zondag

Tijd Programma Waar?
14.00 uur Radio Tour de France NPO Radio 1
16.35 uur Etappe 21: Montgeron-ParijsNPO 1 en NOS.nl
20.22 uur De Avondetappe NPO 1 en NOS.nl

STER Reclame