Landa maakt zich geen illusies: Froome zal van me winnen

Knaven: we kunnen de interne stubbelingen beter managen dan in 2012

Team Sky heeft niet voor het eerst in zijn geschiedenis te maken met een knecht die beter lijkt dan zijn kopman. Mikel Landa besloot vorige week niet te wachten op zijn kopman Froome toen die de gele trui verloor aan Aru. Het deed denken aan vijf jaar geleden, toen Froome (destijds nog knecht) tot de orde werd geroepen toen zijn kopman Bradley Wiggins hem niet meer kon volgen.

De Britse ploeg heeft geleerd van het incident uit 2012, zegt ploegleider Servais Knaven. "We kunnen dat als ploeg nu beter managen. Tussen Chris en Bradley ontstonden toen strubbelingen. We hebben het er nu voor de Tour al over gehad en weten hoe we dat kunnen voorkomen."

'Froome zal van mij winnen'

Sky zal voor Froome blijven rijden en niet snel van tactiek veranderen, verzekert Knaven. "We zijn gekomen met Froome als kopman en zullen hem door dik en dun blijven steunen. Pas als hij alles dreigt te verliezen, schakelen we over op een ander plan."

Landa zelf maakt zich geen illusies. "Ik denk dat Froome van me zal winnen, in een rechtstreekse confrontatie zal hij me verslaan. We zijn ploeggenoten, geen tegenstanders."

Landa: in een rechtsreeks duel zal Froome me verslaan

Zondag kwam Froome na een mechanisch probleem op achterstand te rijden. Mikel Nieve en Sergio Henao reden hem weer naar voren, maar konden Froome niet tot bij de andere favorieten brengen. Landa hielp Froome met de laatste seconden.

"Als dat Henao en Nieve wel was gelukt, had Landa niet hoeven wachten. Wij proberen hem natuurlijk zo lang mogelijk te bewaren, pas toen het echt nodig was, moest hij zich laten terugzakken", zegt Knaven.

Volgens de ploegleider is het geen vloek, maar een zegen dat Landa zo sterk rijdt. "Landa is een heel goede ploegmaat, dat heeft hij gisteren ook weer aangetoond. We hebben geen problemen met hem gehad. Hij weet waarvoor hij hier is en schikt zich in die rol."

2012: Froome rijdt weg bij Wiggins en wordt teruggefloten
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Knaven vindt het moeilijk in te schatten wie van de twee op dit moment de betere renner is. "Landa was natuurlijk beter in de aankomst naar Peragudes. De dag erna won hij twee minuten in een ontsnapping, maar dan kun je niet zeggen dat hij beter was."

"Zondag was hij goed genoeg om de andere favorieten te volgen", vervolgt Knaven. "Hij is heel goed, maar ik weet niet of hij beter is dan Froome. Hij is in elk geval niet minder."