Tour de France

Vendée-Pays de la Loire - Parijs, 7 juli - 29 juli 2018

Official broadcaster

25 jaar te laat ontvangt Bouwmans eindelijk zijn witte trui

Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Oud-renner Bouwmans eindelijk in het wit gehuld

Hij heeft er even op moeten wachten - 25 jaar om precies te zijn - maar eindelijk heeft oud-renner Eddy Bouwmans gekregen waar hij recht op heeft: de witte trui uit de Tour de France van 1992.

Bouwmans is de laatste Nederlandse winnaar van het jongerenklassement in de Tour. Toch ging de toen 24-jarige Bouwmans zonder tastbare beloning weer naar huis; het witte tricot werd destijds namelijk nog niet uitgereikt.

"Hartstikke leuk dit", zegt Bouwmans nadat hij de trui krijgt overhandigd van Tourdirecteur Christian Prudhomme. "Vijf jaar terug kreeg ik een keer een gekochte trui als cadeau. Maar dit is anders. Dit doet me meer."

Eddy Bouwmans in 1993 ANP

Bouwmans was in 1992 niet alleen de beste jongere, hij eindigde bovendien knap als 14de in het eindklassement. In 1997 zette hij een punt achter zijn carrière. "Dat kwam mede door al het dopinggebruik in het peloton. Ik weigerde daarin mee te gaan", vertelt hij.

Tegenwoordig is Bouwmans werkzaam als gastheer in de Tour voor de Nederlandse ploeg Lotto-Jumbo.

Team Jumbo-Visma cycling
@JumboVismaRoad
25 years after @EddyBouwmans was the best young rider @LeTour today he was rewarded with the white jersey. Well deserved for our guest host.
2 jaar geleden

STER Reclame