Peter Sagan
NOS WielrennenAangepast

'Alleen Sagan uit Tour halen is niet terecht, er waren meer idioten'

Het besluit van de jury van de internationale wielerunie UCI om wereldkampioen Peter Sagan uit de Tour de France te halen nadat hij Mark Cavendish de hekken had ingereden, houdt de gemoederen flink bezig. Ook bij de analisten van de NOS.

"Ik denk dat dit de enige juiste beslissing is", zegt Danny Nelissen. "Je ziet hem gewoon zijn elleboog uitsteken en dan volgt die valpartij. Ik ben ook blij dat de jury de wereldkampioen uit de koers durft te zetten."

Aanvankelijk werd Sagan teruggezet in de uitslag en kreeg hij een tijdstraf. Nelissen: "Zijn ploeg tekende daar protest tegen aan. De jury keek toen nog eens goed en ik denk dat ze dachten: dit is gevaarlijk koersen, er rest maar één straf."

'Beslissing om Sagan uit Tour te nemen volledig terecht'

Voor Thijs Zonneveld is het herzien van het eerdere besluit juist een zwaktebod van de jury. "Dat ze durven straffen juich ik toe, maar dit is niet terecht. Dit is té zwaar. Als er twijfel is, kun je niet zo zwaar straffen", zegt hij in De Avondetappe.

Let ook op Démare

Volgens de oud-renner, maar ook volgens de andere gasten Leontien van Moorsel en Marijn de Vries, gingen ook Cavendish en ritwinnaar Arnaud Démare niet vrijuit. Zij kregen echter geen straf aan hun wielerbroek.

Zonneveld: "Die elleboog van Sagan is geen goede gewoonte, maar als je het fragment beeldje voor beeldje afspeelt, zie je dat Cavendish hem eerst raakt. Hij ging sowieso vallen..."

'Alleen Sagan uit Tour halen is niet terecht, er waren meer idioten'

"Ik vind de uitsluiting van Sagan ook niet terecht", valt De Vries hem bij. "Er is geen opzet in het spel en Démare ging ook dwars door die groep heen. Of je straft niemand, of je straft ze allemaal. Ik denk dat ze Sagan als voorbeeld willen stellen."

Ook Roy Curvers vindt dat er met twee maten gemeten wordt. "Als je ziet wat Démare allemaal doet. Dat mag blijkbaar wel. Verder is het goed dat er gestraft wordt hoor, want de veiligheid van de renners staat op het spel."

Dylan Groenewegen, die door een eerdere valpartij in de slotfase niet bij de sprint betrokken was, pleit Démare vrij. "Hij deed niet zo heel veel fout. Wat hij doet, gebeurt elke sprint wel een keer."

De Tour raakte niet alleen Sagan kwijt, maar ook Cavendish, die te geblesseerd is om vandaag op te stappen. Groenewegen maalt er niet om. "Jammer voor de Tour, maar voor mij is het niet zo heel erg."

Geen Sagan en Cavendish meer, Groenewegen vindt het best

Van Moorsel ziet juist Cavendish als aanstichter van de valpartij: "Hij maakt ook een fout. Er is geen ruimte meer en toch wil hij een gat induiken. Ze moeten al die sprinters toespreken, want als dit zo doorgaat, komen er nog veel meer ongelukken."

Zonneveld: "Ze luisteren toch niet. Het was gewoon een slagveld. Allemaal idioten. Dit heeft niets met sport te maken, dit ging ver over de grens."

Geen goede reclame dus voor het wielrennen. En al helemaal niet voor het sprinten. "Ik ben blij dat mijn kind op turnen zit", aldus Van Moorsel. Zonneveld zucht: "Dat krijg je dus..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl