Een ijzersterke Vincenzo Nibali wint de negentiende Touretappe
NOS Wielrennen

Fraaie zege Nibali, Quintana wint tijd op Froome

Vincenzo Nibali heeft de negentiende rit in de Tour gewonnen. De Italiaan van Astana liet in de derde van vier Alpenetappes vluchtmaat Pierre Rolland achter zich op de slotklim en de Tourwinnaar van vorig jaar bereikte daarna solo de top.

Chris Froome had geen antwoord op een late aanval van Nairo Quintana. De Colombiaan werd tweede en boekte een halve minuut tijdwinst op Froome.

Robert Gesink en Bauke Mollema kwamen met de andere favorieten op 2.26 binnen. Geraint Thomas (de nummer vier van het klassement) was de verliezer van de dag.

Nibali wint, Froome krijgt een tikje

Spervuur aan aanvallen

De negentiende etappe, waar de 161 overgebleven renners om 13.27 uur aan begonnen, was slechts 138 km lang, maar beloofde vuurwerk met vier zware Alpenreuzen op het menu.

Het begin was in elk geval bemoedigend, met direct al een aanval van Joaquim Rodríguez die op de eerste col (top na 15,5 km) de meeste bergpunten voor zich opeiste.

Halverwege die col testten Alberto Contador en Nibali met demarrages de alertheid van geletruidrager Chris Froome, die pas in de afdaling bij zijn belagers aansloot.

Kopgroep

Daarna ontstond er een kopgroep van 22 man, onder wie Steven Kruijswijk, Dylan van Baarle, Stef Clement, Romain Bardet, Pierre Rolland, Rodríguez, Rigoberto Uran, en Roman Kreuziger. Die groep had bij de voet van de Col de la Croix-de-Fer 2.30 minuten marge.

Op de 22 kilometer lange Croix-de-Fer reed Rolland na negen klimkilometers weg bij z'n vluchtgenoten, die vervolgens allemaal ingehaald werden door de groep met geletruidrager Froome en de andere kopstukken. Geraint Thomas, vierde in de rangschikking, was daar al niet meer bij. De Welshman zou veel tijd verliezen en moest afscheid nemen van zijn toptienklassering.

Drie kilometer onder de top profiteerde Nibali van een foutje van Froome en ging met veel overtuiging op zoek naar de koploper. Een minuut na Rolland rondde Nibali de top en een minuut voor de groep-Froome.

Bardet in bollentrui

Bardet kwam als vierde boven en passeerde daarmee Rodríguez in het bergklassement. Nibali had Rolland te pakken net na de derde col van de dag en zij hadden met nog 35 km te gaan twee minuten marge op de groep-Froome. Wel stond er nog één zware klim op het menu,de Toussuire en dat betekende 18 km klimmen a 6,1%.

Aanval Quintana, Froome kraakt

Nibali liet Rolland al snel achter zich en daarna was het de vraag of de twee minuten marge die hij aan de voet van de klim had, wel toereikend zou zijn. Dat bleek het geval, want pas op vijf km van de top viel Quintana aan. Hoewel de Colombiaan een stuk harder reed dan Nibali, kwam hij te laat voor de etappewinst.

Froome verloor weliswaar dertig tellen op de Colombiaan, maar heeft nog 2.38 over voor de rit naar Alpe d'Huez. Verliezer van de dag was Geraint Thomas, die vele minuten verloor en uit de toptien valt.

  • NOS
    De uitslag van de negentiende etappe in de Tour de France
  • NOS
    Het algemeen klassement na de negentiende etappe in de Tour de France

Gesink en Mollema sterk

Robert Gesink en Bauke Mollema finishten knap in een groep met Contador en Valverde. Gesink werd gepasseerd in het klassement door Nibali, maar won zelf een plek door het wegvallen van Thomas en blijft zodoende zesde. Mollema klom van de negende naar de achtste plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl