NOS Wielrennen

Etappe 19: vechten tegen de tijdslimiet

De etappe van vrijdag 24 juli

Zouden Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Alberto Contador en Vincenzo Nibali nog dromen van de gele trui? Als ze nog aan de stoelpoten van Chris Froome willen zagen, is dit de dag van de waarheid.

Het moet dan gebeuren in een korte, explosieve bergrit over 138 kilometer van Saint-Jean-de-Maurienne naar het skidorp La Toussuire. In het rondje heeft de organisatie vier zware beklimmingen gepropt. Vanuit de start worden de renners meteen de Col du Chaussy (1ste categorie; 15,4 kilometer, 6,3%) over gestuurd. Daarna volgt een klim van de buitencategorie met de Col de la Croix-de-Fer (22,4 kilometer, 6,9%), de Col du Mollard (1ste; 5,7 kilometer, 6,8%) en de lastige slotklim naar La Toussuire (1ste; 18 kilometer, 6,1%)

Alles wijst er op dat Froome zondag zijn tweede Tourzege mag vieren in Parijs. Of kan er vandaag nog iets gebeuren? We vragen het NOS-wegkapitein Henk Lubberding.

Chris Froome zei gisteren na de tweede Alpenrit dat vandaag de Tour de France beslist wordt.
"Dat denk ik ook. Maar ik ben bang dat de verschillen niet zo groot zullen zijn. Nee, de echte strijd vindt vandaag achterin het peloton plaats. De strijd tegen de tijdslimiet."

Leg uit.
"Zo'n kort ritje is altijd levensgevaarlijk voor de jongens die het slecht hebben. Zeker op dit parcours. Heb je het gezien? Direct vanuit de start gaat het omhoog. Het is voor die jongens te hopen dat ze die eerste col rustig aan doen. Want daarna komt er een stuk van dertig kilometer op en af, daar moet je niet alleen komen te zitten. Maar na die eerste col heb je nog geen 'bus', dat duurt altijd even voor die gevormd is."

Dat klinkt niet best.
"Ik houd mijn hart vast voor de Cavendishjes en de Ten Dammen van het peloton. Want als die klassementsrenners nog iets willen, dan zullen ze meteen de knuppel in het hoenderhok moeten gooien. Het tempo moet meteen omhoog, volle bak in die eerste klim. En dan kijken hoe Froome en zijn ploeg zich houden."

Henk Lubberding

Dus ik hoef ook niet te vragen of Steven Kruijswijk weer in een kopgroep gaat zitten?
"Er zijn altijd avonturiers die het proberen. Vandaag zullen er ook renners vooruit gaan rijden. Maar ik acht de kans van slagen nihil. Kruijswijk kan zijn krachten beter sparen voor Alpe d'Huez. Hoewel, die rit is nog korter dan vandaag."

Denk je dat ze al nerveus zijn bij Sky?
"We gaan zeker aanvallen zien van Alberto Contador en Vincenzo Nibali. Als die twee een verbondje kunnen sluiten met Movistar, dan wil ik het nog wel eens zien. Ik had het gevoel dat Froome gisteren op de laatste klim (Lacets de Montvernier, red.) een slecht moment had. Toen Nibali er een snok aan gaf, moest hij even een gaatje laten. Misschien een hongerklopje?"

Hoop doet leven?
[zucht] "Dat denk ik wel, ja. Ze zullen het zeker proberen, maar ik denk dat de klassementsmannen al meer denken aan de ritzege dan aan de gele trui. In de slotklim rijden ze Froome er niet zo snel af, dus zullen ze al eerder iets moeten doen."

"Maar zo'n hongerklop kan rare dingen met je doen. Bauke Mollema, bijvoorbeeld, zei gisteren na de rit dat hij nauwelijks tijd had om te drinken. Nou, dat is levensgevaarlijk. Daar kun je dagen later alsnog de rekening voor gepresenteerd krijgen."

Voor Mollema wordt het dus weer een dag aanklampen. En Gesink?
"Gesink rijdt echt florissant. Hij volgt niet alleen, hij durft zelfs aan te vallen. Vandaag zijn de klimmen ook wat langer en dat zou hem beter moeten liggen. Misschien dat hij Geraint Thomas onder druk kan zetten, die is toch iets minder gebouwd voor echte steile beklimmingen."

Maar winnen zit er niet in voor Gesink?
"Dat gaat heel lastig worden. Ik verwacht een duel tussen Froome en Quintana op de slotklim."

En dan wint?
"Nairo Quintana."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl