NOS Wielrennen

Geschke bezorgt Giant-Alpecin eerste succes

Tour de France 2015: samenvatting etappe 17

Simon Geschke heeft Giant-Alpecin in de eerste Alpenrit een prachtige zege bezorgd. De Duitser reed in de 161 kilometer lange rit, met vijf cols en een finish op Pra Loup, op vijftig kilometer weg bij 27 medevluchters.

De Amerikaan Andrew Talansky werd tweede, de Colombiaan Rigoberto Uran derde. Thibaut Pinot ging in de voorlaatste klim nog wel in de tegenaanval, maar de Fransman is een matig daler, ging ook onderuit in de afdaling en eindigde als vierde. Steven Kruijswijk finishte als zesde.

Chris Froome sloeg moeiteloos de aanvallen op zijn gele trui uit. Nairo Quintana finishte net voor de Brit, Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali net achter hem. Alberto Contador verloor door een val twee minuten. Robert Gesink kon met de besten mee en staat nu zesde.

BMC-kopman Van Garderen stapt af

Rond enen begon het nog 167 coureurs tellende peloton aan de eerste Alpenrit van de Tour. Met vijf cols (twee van de tweede categorie, een van de eerste categorie) en een finish na 161 kilometer bergop op de Pra Loup waren de verwachtingen vooraf hooggespannen.

Geletruidrager Froome zei te verwachten dat zijn concurrenten gingen aanvallen en Contador, Quintana en Nibali deden op de rustdag ook plechtig de belofte dat zij dat zouden doen. Quintana voegde als eerste de daad bij het woord en mede door zijn demarrages viel het peloton in stukken uiteen.

Tejay Van Garderen, kopman van BMC en derde in het klassement, kon het tempo niet bijbenen wegens ziekte en stapte na negentig kilometer af.

Van Garderen is ziek en stapt af

Kruijswijk bij kopgroep van 28

Na anderhalf uur koersen ontstond er een kopgroep van 28 man, met onder meer Steven Kruijswijk, Pinot, Ryder Hesjedal, Rafal Majka, Uran, Richie Porte, Mathias Frank, Serge Pauwels en Geschke. Ook Peter Sagan zat in de vlucht, voor de vierde dag op rij. Opmerkelijk genoeg won hij dit keer niet de tussensprint (derde).

Na wat speldenprikjes van Contador en Valverde bleef het lang rustig in het peloton. Froome had in de kopgroep twee helpers zitten, net als Contador, en voor Quintana en Valverde waren er voorin drie helpers actief. Zij zouden mogelijk van steun kunnen zijn in de slotfase. Die slotfase brak aan toen de voet werd bereikt van de Allos, een alpencol van de eerste categorie, veertien kilometer lang à 5,5%.

Geschke bekroont prachtige solo

Geschke was ruim voor de Allos bij zijn 27 medevluchters weggesprongen. De Duitser bereikte solo de voet van de col van de eerste categorie en bereikte de top 1.00 voor vluchtmakker Pinot. Pinot is een prima klimmer, maar staat ook bekend als een matig daler en dat bleek, want de Fransman ging onderuit in de afdaling.

Uran en Talansky passeerden hem en openden de jacht op Geschke met alleen de Pra Loup nog voor de boeg. Geschke bleef Talansky een halve minuut voor en Uran een minuut en bezorgde na drie keer André Greipel en een keer Tony Martin Duitsland zijn vijfde etappezege van deze Tour.

Gesink klimt naar zesde plaats

In de afdaling van de col d'Allos (top op 22 kilometer) zaten alle favorieten bijeen. Nibali viel aan, zonder Froome echt pijn te doen. Quintana en Valverde bleven bij, net als Contador die echter door een valpartij achterop raakte.

In het laatste stukje naar de streep troefde Quintana Froome net af, met kort daarachter Valverde en Nibali.

Gesink handhaafde zich knap voorin en klom door de opgave van Van Garderen naar de zesde plaats in het klassement. Bauke Mollema gaf zijn ploegmakkers op de Allos de opdracht het tempo flink op te voeren, om vervolgens zelf te moeten passen. Desondanks bleef de kopman van Trek op de negende plaats staan.

NOS-camera ziet Contador opkrabbelen
  • NOS
    Toptien etappe 17
  • NOS
    Toptien algemeen klassement na etappe 17

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl