NOS Wielrennen

Ton van Engelen: van penaltystopper naar wielerbenenklopper

  • ANP
    Ton van Engelen (r) wordt als doelman van Feyenoord gefeliciteerd door oud-ploegmakker bij PSV Willy van de Kerkhof
  • ANP
    Als verzorger lapt hij Michael Boogerd op na een etappe in de Tour van 2000
  • ANP
    Van Engelen masseert Thomas Dekker in 2007

Als doelman won Ton van Engelen eind jaren '70 het landskampioenschap met PSV en met Feyenoord pakte hij de beker. Tegenwoordig pakt hij vooral rennersbenen, om te masseren wel te verstaan. Van Engelen is alweer 23 jaar als verzorger verbonden aan het peloton.

"Of Robert Gesink zo goed presteert omdat hij goed verzorgd wordt? Ik denk het wel, ja", vertelt Van Engelen met een glimlach. Als verzorger van de Nederlandse Lotto-Jumbo ploeg heeft hij het maar druk in de Tour.

"Ik moet elke dag vroeg op. Dan ga ik naar de receptie van het hotel waarin we slapen en dan ga ik van alles regelen. We hebben lakens en handdoeken nodig voor de massages, de renners moeten eten en drinken. Ik kijk of alles een beetje goed is."

Wielergek

Zoals gezegd was Van Engelen een verdienstelijk keeper. Naast Feyenoord en PSV stond hij ook onder de lat bij Go Ahead Eagles. "Ik kon als jochie goed fietsen, maar had meer talent onder de lat."

Na zijn voetbalcarrière stapte hij dus over naar de wielersport. "Een makkelijke overgang, want ik ben altijd al gek geweest van wielrennen", zegt de verzorger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl