NOS Wielrennen

Majka wint Pyreneeënrit na solo

Tour de France 2015: samenvatting etappe 11

De Pool Rafal Majka heeft de elfde etappe in de Tour gewonnen. Majka, die vorig jaar twee ritten won en de bergtrui droeg in Parijs, reed op de Tourmalet weg bij zes medevluchters en bekroonde een lange solo met de zege.

De belagers van geletruidrager Chris Froome lieten zich in de tweede Pyreneeënrit niet gelden. Richie Porte en Geraint Thomas hielden hun kopman uit de wind en die reed soepel naar de finish, met in zijn gezelschap Alberto Contador, Tejay Van Garderen, Nairo Quintana, Robert Gesink en Laurens ten Dam.

Mollema reed in de slotfase weg bij de groep-Froome en eindigde als zevende. Jean-Cristophe Péraud en Thibaut Pinot, vorig jaar nog tweede en derde, konden niet met de besten mee.

Majka wint elfde etappe in de Tour

Toppers houden zich lang rustig

Na de vorstelijke uithaal van Froome in de eerste bergrit werd reikhalzend uitgekeken naar de tweede rit door de Pyreneeën. Met de Aspin en de Tourmalet op het menu was de vraag vooral of de concurrenten van de Brit het lef zouden hebben om hem naar de kroon te steken. In de aanloop naar de Aspin (top na 117 van de in totaal 184,5 kilometer) hielden de troonpretendenten zich nog rustig.

Wel waren er voor de eerste zware klim tal van vluchtgroepjes en Lieuwe Westra zat in de eerste ontsnapping, samen met onder anderen Kwiatkowski. Sagan werd bij de puntensprint tweede en heroverde met zeventien punten de groene trui op Greipel die slechts negende werd (zeven punten).

Een zeven man sterke kopgroep met Majka, Julien Simon, Thomas Voeckler, Steve Morabito, Serge Pauwels, Emanuel Buchmann en Arnaud Démare begon met een grote marge aan de Aspin. Démare haakte voorin af en Daniel Martin nam na een indrukwekkende inhaalrace op de col van de eerste categorie voorin diens plaats in. De Ier rondde ook als eerste de top van de Aspin, acht minuten voor het peloton. Ook aan de voet van de Tourmalet (top op 41 km) was de voorsprong nog comfortabel.

Op die col sprong Majka weg en de rest van de vluchters moest passen. De Pool kwam als eerste boven met vijf minuten marge op een groep met alle grote favorieten.

Mollema en Gesink mee met de besten

Intussen kon geletruidrager Froome in de rug van zijn adjudanten Thomas en Porte rustig eventuele aanvallen van de concurrentie afwachten. Maar Quintana, Van Garderen en Contador beperkten zich tot het volgen van de Brit, die dinsdag zo had uitgehaald in de eerste bergrit. Bijna gedwee volgden zij het spoor van de Brit die majestueus de dans leidde op de Tourmalet.

Froome rondde de top van de Pyreneeëncol zelfs als eerste achter de zeven koplopers voor hem. Robert Gesink, die dinsdag indruk maakte op de eerste echte berg van de Tour, kon het tempo van de groep-Froome eenvoudig volgen. Bauke Mollema en Laurens ten Dam hielden met wat moeite ook stand.

Het verschroeiend hoge tempo van de eerste uren eiste zijn tol. Zo stapten Costa (kopman Lampre) en Nerz (kopman Bora) af. En de Franse renners Péraud en Pinot, vorig jaar nog tweede en derde, konden niet met de besten mee. De favorieten bleven bijeen tot aan het laatste klimmetje, de Cote de Cauterets met de top op drie kilometer van de meet.

Gesink viel daar aan, maar hield het niet vol. Dat lukte Mollema daarna wel: hij werd achter zes vroege vluchters zevende en passeerde Nibali in het klassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl