Rui Costa heeft in de elfde etappe de Tour de France verlaten
NOS WielrennenAangepast

Bijltjesdag in Tour, Rui Costa voornaamste afstapper

Oud-wereldkampioen Rui Costa is in de tweede Pyreneeënrit uit de Tour gestapt. De Portugese kopman van Lampre-Merida, die gisteren zijn klassementsaspiraties al kon opbergen, kneep op de flanken van de Tourmalet in de remmen. Nog tijdens de etappe verontschuldigde Rui Costa zich op Twitter. Maar hij was niet de enige uitvaller.

Zowel Alberto Contador als Vincenzo Nibali zijn opnieuw een helper kwijtgeraakt op weg naar Cauterets. Daniele Bennati kwam in de twaalfde etappe ten val en kon niet verder. De Italiaan is de tweede ploeggenoot van Alberto Contador die de strijd moet staken. Op maandag verliet Ivan Basso de Tour al nadat er bij hem teelbalkanker werd geconstateerd.

Ook Vincenzo Nibali moet na de opgave van Lars Boom verder met een ploeg bestaande uit zeven man. De Est Rein Taaramäe, die al enkele dagen kampte met ziekte, stapte op de Tourmalet in de bezemwagen.

Bora-Argon 18 verliest kopman

Ook voor Dominik Nerz is de Tour de France voorbij. De kopman van het Duitse team Bora-Argon 18 liet maandag al weten dat hij met maagproblemen kampte. Nerz stond 21ste in het algemeen klassement op ruim dertien minuten van leider Chris Froome.

De Franse ploeg AG2R raakte met Johan Vansummeren en Ben Gastauer zelfs twee pionnen kwijt. Vansummeren viel in de etappe van Antwerpen naar Huy, bij diezelfde valpartij waardoor Dumoulin en Cancellara moesten opgeven. Vansummeren kon wel door, maar zette zijn fiets op weg naar de top van de Col d'Aspin alsnog aan de kant. Ook de Luxemburger Gastauer haalde de top van de Tourmalet niet.

Dempster buiten tijd, toch

De meest dramatische uitvaller van de dag leek echter Zakkari Dempster van Bora-Argon 18 te worden. De Australiër overschreed de tijdslimiet, die op 45.19 minuten na winnaar Rafal Majka was gesteld. De ontroostbare Dempster kwam uiteindelijk 28 seconden tekort.

Later op de avond liet de organisatie weten aan de ploegleiding dat Dempster toch van start mag gaan in de twaalfde etappe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl