NOS Sport

Annans black-out was de illustratie van een onmogelijke opdracht

Bondscoach Alyson Annan had maar negen maanden de tijd om de hockeyvrouwen klaar te stomen voor goud. De olympische finale werd gehaald, en er werd pas na shoot-outs verloren van Groot-Brittanië. Toch is de positie van de bondscoach allesbehalve zeker.

Alyson Annan

Het waren opmerkelijke beelden na de reguliere speeltijd van de halve finale tussen Duitsland en Nederland. Alyson Annan, de bondscoach van de hockeyvrouwen, vergiste zich openlijk voor het oog van de camera. Ze dacht dat er nog een kwart zou volgen, terwijl er direct shoot-outs genomen moesten worden.

De coach gaf naderhand ruiterlijk toe dat ze er even niet bij was met het hoofd. "Ik was even weg. In mijn hoofd was ik bezig met doorgaan, de volgende stap in de wedstrijd", zei Annan.

Ook NOS-commentator Philip Kooke zag de beelden. Hij plaatst het bewuste fragment in een breder perspectief. "Dat stukje is eigenlijk een film op zich en is breder dan de black-out alleen. Ik heb binnen de hockeywereld wel gehoord, en zelf ook geconstateerd, dat ze daar vrij geïsoleerd van de ploeg stond. Die meiden hebben dat zelf opgelost, dat bleek ook uit de beelden."

In de finale, die na shoot-outs werd verloren, leek Annan niet zichzelf, viel ook Kooke op. "Je zag constant een beeld van Annan die lamgeslagen van de spanning in de dug-out zat. Ik zag die beelden ook en ik had daarbij een brok in mijn keel. Ik voelde zelfs een beetje met haar mee."

Toch is een kritische analyse op z'n plaats, meent Kooke. "Het is wel topsport en ze zat daar. De meiden losten het zelf op, de ervaren speelsters, die hebben dat zelf gedaan. Daarom zijn ze ook zo ongelofelijk trots op elkaar. "

Annan stond voor een uiterst moeilijke opgave, meent Kooke. Nadat ze oktober 2015 was benoemd als opvolger van de ontslagen bondscoach Sjoerd Marijne had Annan minder dan een jaar de tijd om de nationale ploeg klaar te stomen voor het olympische toernooi. "Het was bijna een onmogelijke opdracht", zegt de NOS-commentator.

Kooke: "Ze bereiden zich normaal gesproken twee jaar voor, die tijd heb je echt nodig. Annan had maar negen maanden. Ze erfde een ploeg die in deze samenstelling al over de houdbaarheidsdatum heen was, er waren wrijvingen tussen de oudere en jongere speelsters, er waren veel discussies over tactiek. Om dat binnen negen maanden te herstellen is gewoon niet te doen. Het was eigenlijk al een mirakel dat ze de finale haalden."

Het contract van Annan loopt tot en met deze Spelen en ondanks de moeilijkheid van de opdracht is het maar de vraag of ze aanblijft, denkt Kooke. "Ze gaan na dit toernooi evalueren en er is het een en ander niet goed gegaan. Ik denk toch dat er in een persbericht van de hockeybond iets komt te staan over een nieuw tijdperk, een nieuwe groep meiden, en daar hoort een nieuwe bondscoach bij. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl