Vijftiende olympische goud voor Amerikaanse basketballers

De Amerikaanse basketballers hebben in Rio hun vijftiende olympische titel veroverd. Het sterrenensemble liet in de tegenvallende finale met 96-66 weinig heel van een pover spelend Servië.

Tot 15-16 had Servië nog de illusie dat een stunt mogelijk was. Het schotpercentage kelderde echter en de slordigheden in het spel stapelden zich op. De VS sloeg in het tweede kwart een kloof (40-22) en vervolgens was van een duel geen sprake meer.

Het vervolg stond meer in het teken van Amerikaanse show en het oppoetsen van persoonlijke statistieken dan van een felle strijd om goud. Kevin Durant slaagde het best in die opzet. Hij werd topscorer met 30 punten.

Mart Smeets: was een eer en genoegen

Het duel om het brons eerder op de dag was aanmerkelijk spannender. Spanje nam al snel een 40-30 voorsprong, maar Australië kon nog voor rust aanklampen. In een zinderend vierde kwart wisselden de kansen welhaast per minuut.

De Australiër Aron Baynes leek met een hoekschot de partij op 88-87 te beslissen, maar Sergio Rodríquez scoorde daarna vanaf de lijn het winnende punt.