Gabriel, of Gabigol

Braziliaanse voetballers eindelijk op stoom

Na twee keer 0-0 te hebben gespeeld, tegen Zuid-Afrika en Irak, heeft gastland Brazilië eindelijk het net gevonden op het olympisch voetbaltoernooi. In het derde groepsduel werd een 4-0 overwinning behaald op Denemarken, waardoor de ploeg van aanvoerder Neymar zich als winnaar van groep A heeft gekwalificeerd voor de kwartfinales.

Gabriel Barbosa, ook wel Gabigol genoemd, brak in de 26ste minuut de ban. In de 41ste minuut verdubbelde Gabriel Jesus de score en tien minuten later zette Luan Vieira de 3-0 op het bord. Met zijn tweede goal bepaalde Gabriel de eindstand in de 81ste minuut op 4-0.

Denemarken, met FC Groningen-verdediger Kasper Larsen als invaller, werd ondanks de forse nederlaag tweede in de poule. Irak en Zuid-Afrika speelden met 1-1 gelijk en werden respectievelijk derde en vierde.

Nils Petersen in actie tegen Fiji

Ook Duitsland plaatste zich voor de kwartfinales. De Duitsers baarden in hun derde duel in groep C opzien met een monsterzege op Fiji: 10-0.

Nils Petersen, spits van SC Freiburg, was in Belo Horizonte met vijf doelpunten verantwoordelijk voor de helft van de Duitse productie. De andere treffers van de ploeg van bondscoach Horst Hrubesch kwamen op naam van Max Meyer (3) en Serge Gnabry (2).

Duitsland klom door de zege over titelverdediger Mexico naar de tweede plaats in groep C. De Mexicanen verloren hun laatste duel met 1-0 van groepswinnaar Zuid-Korea en werden uitgeschakeld. Kwon Chang-Hoon werd matchwinner. Fiji werd na eerdere zware nederlagen tegen Zuid-Korea (8-0) en Mexico (5-1) kansloos laatste in de poule.

Frustratie bij Jonathan Calleri van Argentinië

In groep D werd Portugal na een 1-1 gelijkspel tegen Algerije groepswinnaar en ook Honduras ging als nummer twee verder na een 1-1 gelijkspel tegen Argentinië in Brasília. Honduras en Argentinië eindigden beide op vier punten, maar de Hondurezen gaan op basis van een beter doelsaldo naar de kwartfinales.

In groep B verloor groepswinnaar Nigeria het laatste groepsduel met 2-0 van Colombia, dat zich door de winst ook voor de kwartfinales plaatste. Japan won met 1-0 van Zweden, maar gaat evenals hekkensluiter Zweden naar huis.