Celine van Gerner tijdens de training in Rio
NOS SportAangepast

Blessure Van Gerner is 'balen, maar geen man overboord'

De Nederlandse turnsters hebben een tegenslag te verwerken. De achillespeesblessure van Céline van Gerner is verergerd, waardoor ze waarschijnlijk ingehouden moet gaan turnen tijdens de teamwedstrijd.

Er wordt geen vervangster opgeroepen door bondscoach Gerben Wiersma, wat wel is overwogen. Van Gerner, die al lange tijd kampte met een lichte blessure aan haar achillespees, wil haar olympische droom niet opgeven. Ze bekijkt van dag tot dag hoe het gaat.

"Het is alsof je kramp in je kuit hebt, maar dan constant", vertelt de 21-jarige Overijsselse, die vier jaar geleden in Londen twaalfde werd op de meerkamp. "Ik ga het wel proberen, maar als het echt niet gaat, dan gaat het niet. Ik ga niet het podium op met drie ingecalculeerde vallen."

Na de Spelen van Londen werd Van Gerner geplaagd door blessureleed en motivatieproblemen. Wat houdt haar nu op de been? "Hoe ik hier gekomen ben. Dat heb ik toch afgedwongen."

Ook zonder Van Gerner kan er een teamresultaat worden neergezet, omdat vier van de vijf turnsters mogen worden ingezet per toestel. De drie beste scores per toestel tellen.

"Van Gerner zou op alle onderdelen - wellicht in mindere mate op sprong - een score halen, die bij onze topdrie hoort. Dus dat is echt balen", stelt bondscoach Gerben Wiersma. "We hopen dat de drie nachten die we nog hebben voldoende herstel oplevert en dat ze kan meedoen.

Wiersma had een vervanger kunnen oproepen, maar daar kiest hij niet voor. "Zelfs als Céline alleen brug zou turnen, dan blijft dit team gehandhaafd", stelt hij. "Haar ervaring telt, natuurlijk. Maar als ze ook geen brug zou kunnen turnen, dan moet ze naar huis. Dat lijkt niet het geval."

Op het WK, vorig jaar in Glasgow, plaatsten de Nederlandse turnsters zich rechtstreeks voor Rio. In Brazilië wil de turnploeg tiende of hoger eindigen in de landenwedstrijd. In de individuele meerkampfinale is het de bedoeling om de historische twaalfde plaats van Van Gerner in 2012 te verbeteren. En met Sanne Wevers denkt Wiersma een reële kans te maken op een medaille.

"Er is geen man overboord", stelt bondscoach Wiersma dan ook. "We gaan hier gewoon geweldig turnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl