Dit is een nieuwsbericht van
Omroep West

BN'ers in lege Leidse Schouwburg op de foto gezet

De stilte in de Leidse Schouwburg is indrukwekkend. Cabaretier Freek de Jonge staat in de spotlight op het podium en kijkt de zaal in alsof alle stoelen gevuld zijn. Maar in de zaal is slechts één persoon te zien: fotografe Anoek van Nunen. 'Wat we nu meemaken is geschiedenis, al die lege zalen, al die gecancelde artiesten. Ik wil dit vastleggen in een fotoserie: 'Cancelled by Anoek' heet het.

Van elke artiest wordt een serie van drie foto’s gemaakt, close, medium en een wideshot in de lege theaterzaal. Van Nunen laat op die manier zien hoe ingrijpend de geannuleerde voorstellingen voor artiesten zijn en wat de Nederlandse muziek- en theaterliefhebbers moeten missen.

Tekst gaat door na de video

Fotografe Anoek van Nunen legt artiesten in lege theaterzalen vast

Diverse artiesten doen mee aan het initiatief van Anoek, zoals Paul de Leeuw, Simone Kleinsma, Richard Groenendijk, Lee Towers en Martine Sandifort. 'Ik wil in totaal zo'n 25 artiesten voor de camera krijgen. Na elke fotoshoot komt Anoek thuis met ongeveer 600 foto's. 'De mooiste drie kies ik uit. Dat is soms verschrikkelijk moeilijk. Uiteindelijk hoop ik dat dit een mooie expositie wordt en dat de foto's gebundeld worden in een boek.'

Freek de Jonge

Ook Freek de Jonge doet graag mee aan het project van Anoek. 'Ik vind het belangrijk dat alles gedocumenteerd wordt, dus dit ook. De periode waar we nu inzitten, daar zal generaties lang over gesproken worden', vertelt Freek terwijl hij de lege zaal inkijkt.

Nu de tweede lockdown een feit is heeft Anoek de komende weken veel lege theaters tot haar beschikking om deze serie af te maken. 'Ik ben nu volop aan het fotograferen. Als de theaters weer opengaan is het niet meer relevant. Dus dit moet nu gebeuren. Maar ik hoop dat dit snel voorbij is. Het is een hele bizarre, maar ook bijzondere periode.'

LEES OOK:

Deel artikel: