Dit is een nieuwsbericht van
Omroep West

Marco probeert metershoge vlammen zelf te blussen om bedrijf te redden: 'David tegen Goliath'

'Je ziet brand en denkt: ik ga doen wat ik kan. Je denkt er helemaal niet over na of dat een goed idee is, maar ik ben gewoon zelf begonnen met blussen.' Ondernemer Marco van Veen krijgt op 4 mei 2014 te maken met een heftige brand op het bedrijventerrein in Poeldijk. Als de vlammen dreigen over te slaan naar zijn pand probeert hij in een opwelling de metershoge vlammen zelf te blussen. Een actie waar hij tien jaar later met een dubbel gevoel aan terugdenkt.

'Gelukkig is er niemand gewond geraakt. Het had natuurlijk zomaar fout kunnen gaan', realiseert de ondernemer zich. Hij zal zich de bluspoging altijd blijven herinneren, ook omdat een fotograaf een bijzondere foto maakte van Marco op het dak.

'Hoe ze er thuis op reageerden? Mafketel, aan zulke termen moet je denken', lacht hij. 'Maar toch vond iedereen die foto ook wel weer mooi.'

Bekijk hier het verhaal van Marco:

De Westlander laat die avond rond 20.00 uur zijn hond uit in Naaldwijk als hij plotseling ziet hoe er steeds meer rook en vlammen verschijnen boven het bedrijventerrein waar hij werkt. Snel haast hij zich naar huis en ontdekt dat de brand woedt op het Mercuriusplein, de plek waar ook zijn zaak staat.

Terwijl in het Westland de inwoners twee minuten stilte houden voor de dodenherdenking, rukt de brandweer massaal uit naar Poeldijk en overstemmen de sirenes de stilte.

Vuur komt steeds dichterbij

Bij aankomst staan meerdere bedrijven al in lichterlaaie, maar staat het pand van Marco nog niet in brand. Van de brandweer krijgt hij zelfs nog de tijd om computers en andere belangrijke spullen te verzamelen.

Vanaf het dak ontdekt de ondernemer, die zonnepanelen verkoopt, dat het vuur steeds dichterbij komt.

'David tegen Goliath'

Hij roept de brandweer erbij en vraagt om slangen en water. 'Ik stond slangen uit te rollen en verdeelkranen te monteren. Toen stond ik in principe in mijn eentje op dat dak', herinnert Marco zich.

In een opwelling doet hij dan iets wat niemand om hem heen ziet aankomen. 'Eigenlijk was het David tegen Goliath, maar ik ben gewoon zelf begonnen met blussen. Het duurde allemaal niet lang, omdat het simpelweg te gevaarlijk werd en de brandweer mij er daarom af kwam halen.'

  • GinoPress
  • GinoPress

Rond half twee 's nachts is het vuur aan het Mercuriusplein uiteindelijk onder controle. Drie bedrijfspanden gaan in vlammen op. Marco heeft geluk: er is voor tienduizenden euro's schade, maar zijn bedrijf gaat uiteindelijk niet verloren door de brand.

'Er was vooral veel waterschade en kapotte apparatuur. Maar ons pand is blijven staan. Als je kijkt naar onze buren die alles zijn kwijtgeraakt, is dat niet te vergelijken met ons. Wij hebben enorm veel geluk gehad.'

Deel artikel: